Welk persoonlijkheidstype ben jij?

  • 31/05/2016

Wat breng jij bij aan een team? Doe je de job die bij jouw talenten past? Hoe zit je persoonlijkheid in elkaar? Wat zijn je sterke kanten? Doe deze test en kom meer te weten over jezelf.

16 persoonlijkheidstypen

Ben jij een analist, een diplomaat of een verkenner? De test duurt minder dan 12 minuten en geeft je een beeld van jouw karaketereigenschappen.

De test maak gebruik van Myers-Briggs geïntroduceerde afkortingensysteem. De Jungiaanse eigenschappen werden opnieuw gedefinieerd en een andere toegevoegd. Om die manier wordt er met grote nauwkeurigheid getest en toch verschillende persoonlijkheidstypen te definiëren en beschrijven.

Vijf persoonlijkheidsaspecten

Deze sectie zal de vijf persoonlijkheidsaspecten beschrijven die gecombineerd het persoonlijkheidstype definiëren: Geest, Energie, Natuur, Taktiek en Identiteit. Al deze aspecten dienen als een tweezijdig continuüm gezien te worden, met de “neutrale” optie halverwege. De percentages die je na het afronden van de test ziet, zijn bedoeld om aan te geven in welke categorie je past en hoe sterk je voorkeuren zijn.

Geest

Dit aspect geeft aan hoe we met andere mensen omgaan:

  • Introverte (I) mensen geven de voorkeur aan solitaire bezigheden, denken voordat ze spreken en raken uitgeput van sociale interactie.
  • Extraverte (E) mensen geven de voorkeur aan gezamenlijke bezigheden, denken terwijl ze spreken en halen energie uit sociale interactie.

Energie

Het tweede aspect stelt vast hoe we de wereld zien en informatie verwerken:

  • Intuïtieve (N) mensen zijn vindingrijk, vertrouwen op hun intuïtie, gaan op in ideeën en richten zich op wat zou kunnen gebeuren.
  • Realistische (S) mensen zijn nuchter, vertrouwen op hun tastzin, gaan op in praktische zaken en richten zich op wat er is gebeurd.

Natuur

Dit aspect stelt vast hoe we tot besluiten komen en met emotie omgaan:

  • Logisch (T) ingestelde mensen zijn taai, volgen hun geest en richten zich op objectiviteit en rationaliteit.
  • Op principes ingestelde (F) mensen zijn gevoelig, volgen hun hart en richten zich op harmonie en samenwerking.

Taktiek

Dit aspect heeft betrekking op hoe we werken, plannen en beslissingen maken:

  • Plannende (J) mensen zijn besluitvaardig, geven de voorkeur aan duidelijke regels en richtlijnen, beschouwen deadlines als heilig en werken naar afronding toe.
  • Zoekende (P) mensen zijn goed in improviseren, houden liever mogelijkheden open, maken zich niet druk over hun werk en proberen vrijheid te behouden.

Identiteit

Als laatste aspect beïnvloedt Identiteit alle andere, en geeft het aan hoeveel vertrouwen we in onze vaardigheden en besluiten hebben:

  • Assertieve (-A) mensen zijn emotioneel stabiel, kalm, ontspannen en niet bereid zich veel zorgen te maken.
  • Voorzichtige (-T) mensen zijn zelfbewust, perfectionistisch, hechten waarde aan hun imago en worden gedreven door succes.

Meer informatie