De vrijwilligerswet bestaat 10 jaar, de HRV evalueert deze

 

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de wet van 3 juli 2005 over de rechten van vrijwilligers, is de Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) deze gaan evalueren. Wat heeft deze wet bijgebracht? Wat zijn de noodzakelijke verbeteringen? Welke onderdelen moeten worden verduidelijkt? Op verzoek van Maggie De Block (Minister van Sociale Zaken), heeft de Raad ook de zogenaamde ‘grijze zone’ tussen vrijwilligerswerk en een tewerkstelling onderzocht.

Advies

Interessant voor jou, als preventieadviseur, is de evaluatie van hoofdstuk VI van de wet die handelt over Vrijwilligerswerk en arbeidsrecht (pag. 10). Sinds de afschaffing van paragraaf 1 van artikel 9 van de wet in 2006, heerst er wat vaagheid over de toepassing van het arbeidsrecht (en dus ook de welzijnswet) op vrijwilligerswerk. Volgens sommigen is het arbeidsrecht niet van toepassing en volgens anderen dan weer wel. De HRV is van mening dat de gezagsrelatie die soms bestaat in het kader van de opdrachten, niet kan worden gelijkgesteld met de ondergeschiktheidsrelatie in de zin van de arbeidswet. Daarom vraagt de HRV aan de Minister van Sociale Zaken om samen met de Minister van Werkgelegenheid en in samenwerking met de HRV, een grondige analyse uit te voeren van de toepasbaarheid van de verschillende onderdelen van het arbeidsrecht. Het advies vind je hier.

Prenne modules

In het verleden werden op diverse Prenne’s over dit onderwerp al module sessies gehouden. Het is best dat er een voorzichtige houding wordt aangenomen door de preventieadviseur en zijn hiërarchische lijn. En dat er minstens enkele bepalingen van de welzijnswetgeving worden toegepast. Zoals bv. instructies, waarbij het instrument van werkpostfiches (voor interims) gebruikt kan worden als manier om te communiceren en informatie uit te wisselen, het geven van opleidingen voor bepaalde taken en handelingen en het ter beschikking stellen van PBM’s zoals het ook zou gebeuren voor reguliere werknemers.

Vele arbeidsauditoraten vervolgen de werkgever waarbij een vrijwilliger een arbeidsongeval heeft gehad.

Meer info