Biomassa als energiedrager

  • 09/09/2016

Biomassa is een verzamelnaam voor diverse stoffen en materialen van dierlijke en plantaardige oorsprong, die gebruikt worden voor energieopwekking (warmte, elektriciteit en motorbrandstof). Biomassa wordt tegenwoordig meer en meer zowel in de huiselijke sfeer als in de industrie gebruikt voor energievoorziening. Helaas zijn er wel wat risico's aan verbonden, zo is er kans op brand, stofexplosies en intoxicatierisico's.

Biomassa op de Prenne

Op de 36ste Prenne in Edegem kwam Pieter Beckers, zaakvoerder van Beckers Engineering, meer vertellen over het veilig ontwerpen van silo’s. Heel wat wat bedrijven hebben een silo om vaste stoffen op te slaan. Sommige van deze stoffen hebben bovendien explosiekenmerken. Enkele van deze risicovelden zoals stabiliteit, overvulbeveiliging, ontluchtingskleppen, lossnelheden, maar ook toegankelijkheid zullen behandeld worden aan de hand van cases, normen, bestekken en jarenlange ervaring in het ontwerp van deze installaties.

Franky Gardin, commandant bij brandweer Brugge, deed dit jaar op de Prenne in Gent zijn verhaal over 'leerrijke branden' over lessen de brand bij houtrecuperatiebedrijf in Brugge.

Presentaties van deze sessies kunnen nabesteld worden.

Meer informatie