Praktische Leidraad voor 'Het preventief opsporen en ruimen van niet ontplofte conventionele en toxische explosieven in de ondergrond en de waterbodems'

  • 02/09/2016

De praktische Leidraad voor 'Het preventief opsporen en ruimen van niet ontplofte conventionele en toxische explosieven in de ondergrond en de waterbodems', gepubliceerd op de website van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), is bedoeld om bij de voorbereiding en de uitvoering van werkzaamheden in de ondergrond en in waterbodems de informatieverschaffing en de communicatie te bevorderen, zodat de infrastructuurwerken met zo klein mogelijk risico voor de veiligheid kunnen worden uitgevoerd. Het werd gepresenteerd in Gent op 11 mei 2016.

Op de succesvolle studiedag van Prebes West-Vlaanderen op 25 april 2016 mbt ondergrondse risico’s werd ook naar deze leidraad verwezen. De presentaties van deze studiedag zijn hier beschikbaar.

Nog niet verplichtend

De praktische leidraad is nuttig voor bouwheren, veiligheidscoördinatoren, ontwerpers, architecten en aannemers die voorontwerpen en bestekken maken en werken uitvoeren waarbij het risico bestaat om Conventionele en Toxische Explosievenen (CTE) in de ondergrond te vinden. Door opname in de standaardbestekken zal deze leidraad verplichtend zijn voor de aannemers die werken in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken, met uitzondering voor aannemingen van werken met betrekking tot de maritieme toegang tot de Vlaamse zeehavens. Momenteel is er nog geen verplichting.

In de selectie en gunningscriteria van het bestek zijn verschillende deelopdrachten mogelijk gaande van vooronderzoek, probleemanalyse, detecteren en opsporen van CTE. In de uitvoeringsfase wordt verwezen naar de VGM-plannen waarbij met deze risico’s rekening moet gehouden worden.

Onder Vlaamse velden

Op 29 augustus 2016 werd het Eén het programma “Ten oorlog special: onder Vlaamse velden” getoond. Het betrof de graafwerkzaamheden voor de aanleg van een gaspijplijn in Langemark waar 19 soldaten werden gevonden. In de uitzending was er ook een kleine passage rond opgegraven bommen, een Britse ontmijner en DOVO. Tijdens hoger vermelde studiedag van 25/4 was er ook een presentatie rond veiligheid tijdens het graven van deze gaspijpleiding. 

Werkzaamheden in de buurt van stations

Het tweede grootste vormingsstation van België dat gelegen is op het grondgebied van Melle, Merelbeke en Gentbrugge is tijdens WOII hevig gebombardeerd. Bij de werkzaamheden aan de stationsbuurt van Merelbeke, die starten in september 2016 en meerdere maanden zullen duren, kunnen ook niet-ontplofte bommen gevonden worden. Door de 2 hoger vermelde gemeenten en het stad Gent zijn er noodmaatregelen genomen. Burgers uit deze gebieden kunnen voor meer info terecht bij:

Bouwrisico's op de Prenne

De volgende Prenne op 20 september 2016 te Kortrijk zijn er 2 sessies rond bouwrisico’s:

  1. Een toelichting van Remi Verbert over een praktische tool rond collectieve bescherming in de bouw, dat is opgesteld door Allianz Benelux in samenwerking met enkele grote bouw-ondernemingen.
  2. Een overzicht van Danny De Baere van (on)bekende en (on)beminde bouwrisico’s waarbij verwezen wordt naar Europese websites en codes van goede praktijk.

Op de Prenne van 1 december 2016 komt er een specifieke module over dit onderwerp aan bod!

Meer informatie