Blijf uit de rook!

  • 07/10/2016

Een brand en de bijhorende rookontwikkeling zorgt altijd voor onrust bij de bevolking. De rookontwikkeling wordt qua impact op de gezondheid bij huis-, tuin- en keukenbranden vaak onderschat, en bij grote (industriële) branden soms overschat.

Gezondheidsrisico's

Mensen willen onder andere (snel) de gezondheidsrisico’s kennen op korte en lange termijn. Begrippen als ‘giftig’, ‘toxisch’, ‘kankerverwekkend’…. kunnen bij de bevolking paniek veroorzaken. De manier waarop de overheid communiceert zal voor een groot deel de risicoperceptie van de bevolking bepalen. 

Begrijpbare taal

De crisiscommunicatie bij branden heeft de uitdaging om complexe (chemische) processen te vertalen naar begrijpelijke taal. Als overheid is het onze taak om eerlijk en geloofwaardig te communiceren zonder onnodige paniek te veroorzaken. Het is ook niet evident om (schijnbare) contradicties in de communicatie te vermijden.

Vertrouwen

Een goed communicerende overheid zorgt mee voor het vertrouwen van de bevolking in het overheidsoptreden. Als de bevolking vertrouwen heeft in de overheidsberichtgeving, zullen de aanbevelingen (handelingsperspectieven) beter worden opgevolgd. De overheid heeft daarom alle belang om haar burgers in alle omstandigheden correct en snel te informeren en indien nodig te alarmeren.

Communicatiestrategie

Nochtans tonen een aantal recente brandincidenten aan dat overheidsdiensten vaak ‘worstelen’ met de communicatie over een brand en de bijhorende rookontwikkeling. Er is geen uniformiteit naar boodschap en terminologie. Dit document geeft een aanzet om de overheidscommunicatie over brandincidenten te stroomlijnen, door op voorhand mulitidisciplinair de communicatie te bespreken en af te stemmen. Dit levert in een acute fase niet enkel tijdswinst op, maar zal ook zorgen voor een doordachte communicatiestrategie. Een strategie die wordt gedragen door alle disciplines.

Geuroverlast

De informatie aan de bevolking bij geuroverlast of chemische incidenten waarbij gassen vrijkomen, volgt dezelfde principes.

Communicatierichtlijn

Om de communicatie bij branden te harmoniseren op het gebied van boodschap en terminologie, heeft federale dienst Noodplanning van de gouverneur van Antwerpen het initiatief genomen voor de uitwerking van de communicatierichtlijn ‘Blijf uit de rook’. Het document bevat concrete communicatietips voor alle disciplines betrokken bij een brand.

Download de publicatie 'Blijf uit de rook' - Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken »