Week van de geestelijke gezondheid

Van 10 tot 16 oktober 2016 gaat de Week van de Geestelijke Gezondheid door. Heel wat organisaties in Vlaanderen ondernemen actie om in die week via verschillende acties en activiteiten dit thema kracht bij te zetten, de beeldvorming bij te schaven en het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker te zetten.

Werelddag geestelijke gezondheid

Maandag 10 oktober was het werelddag voor geestelijke gezondheid. Tijdens de werelddag werd opgeroepen om zorg te dragen voor je eigen veerkracht. Dit helpt niet alleen om je eigen mentale gezondheid in evenwicht te houden, maar helpt je ook sterker te maken als het wat moeilijker zou gaan. 

Geestelijke gezondheid op de Prenne

Op de Prenne in december zijn er 4 sessies over psychosociale aspecten

  • Brains, heart and guts: van risicoanalyse naar actieplan
    In deze module worden veel voorkomende hindernissen bij de overgang van risicoanalyse naar actieplan besproken. Via een actuele casus leer je hoe je tijdens de analyse al een draagvlak creëert voor verdere maatregelen en hoe je de klant inspireert om tot actie over te gaan. Een geslaagd actieplan uit de grond stampen vraagt niet enkel brains, maar ook een flinke dosis heart and guts! 
  • Mentale veerkracht: hoe omgaan met stress en burn-out?
    In deze sessie bespreken we het belang van een veerkrachtige organisatie en zal op een toegankelijke wijze uitgelegd worden hoe je meer grip kan krijgen op de veerkracht en energie van jezelf en je medewerkers. Je leert wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht en hoe je de energiebronnen in je organisatie kan detecteren en stimuleren. 
  • Van uitgeblust naar brandend engagement op de werkvloer
    Strakke deadlines, stapels werk … het is slechts een kleine greep uit de uitdagingen op de werkvloer. Wanneer je die uitdagingen waardevol vindt en je de capaciteit hebt om ze het hoofd te bieden, dan zijn het sterke drijfveren. Echter, wanneer je de uitdaging niet ziet of aankunt, dan zorgt dit voor stress. Hoe werknemers laten omgaan met stress en hen behoeden voor burn-out?
  • Hoe omgaan met covert pestgedrag, intimidatie en passief aggressief gedrag op de werkvloer?
    Agressie is nog steeds aan de orde maar steeds meer mensen nemen nu hun toevlucht tot covert pestgedrag of intimidatie zonder expliciet naar geweld te gaan grijpen. Ze worden dus slimmer, want ze weten dat agressief gedrag niet (meer) getolereerd wordt. Collega’s zitten wel opgezadeld met de ongemakken, angst, frustratie, stress. In deze sessie wordt tevens besproken hoe hiermee best wordt omgegaan. 

Meer informatie

'Ingewikkeld' is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.