Werken in besloten ruimten

  • 07/10/2016

Er gebeuren heel wat ongevallen bij het werk in besloten ruimten. Meestal zijn deze zeer ernstig of zelfs dodelijk. Werkzaamheden, en ruimer gezien interventies, in dit type bouwwerken zijn immers bijzonder gevaarlijk. 

Naast de “traditionele” risico’s die op alle werven kunnen voorkomen, houden de gevaren hier voornamelijk verband met een gebrek aan ventilatie, wat kan leiden tot een opeenhoping van toxische gassen en dampen, de vorming van een explosieve atmosfeer of een gebrek aan zuurstof. In deze context beschrijft dit dossier in detail welke aanpak gevolgd moet worden bij werkzaamheden in ruimtes met een verhoogd risico. Uitgaande van de risicoanalyse en op basis van het van kracht zijnde wetgevende kader en de door deskundigen erkende goede praktijken, behandelt het dossier depreventiemaatregelen die genomen moeten worden om veilig te kunnen werken in besloten ruimtes (bv. ventilatie, een veiligheidswacht, een werkvergunning, de organisatie van de EHBO, specifieke arbeidsmiddelen, …).

Meer weten?

Op de Prenne op 1 december in Affligem staat er een sessie over besloten ruimte gepland: Agoria’s code van goede praktijk. Deze code, voorgesteld tijdens de award 'preventieadviseur van het jaar 2015', heeft als doelstelling om enerzijds een bewustmaking teweeg te brengen en anderzijds een praktische leidraad te bezorgen aan die werkgevers en preventieadviseurs die werken dienen uit te voeren in besloten ruimten. De code behandelt: het begrip ‘besloten ruimte’, de risico’s eigen aan besloten ruimten, een beheersmatige aanpak van besloten ruimten, maatregelen om besloten ruimten veilig te stellen en maatregelen tijdens de betreding. 

Meer informatie

Filmpje over de gevaren van werken in besloten ruimten.