Van 21 tot 25 november is het de week van de afvalophaler!

  • 18/11/2016

Met de Week van de Afvalophaler (21 tot 25 november) roepen ze iedereen op om respect tonen voor de afvalophalers en parkwachters. Dat kan eenvoudig met een brede glimlach, een vuilniszak die het maximumgewicht niet overschrijdt of een voorzichtig inhaalmanoeuvre. Wie er wat meer woorden aan vuil wil maken, kan de vuilnismannen op sociale media een hart onder de riem steken met #HouHetNet.

Agressie

Dagelijks gaan honderden ophalers in weer en wind de baan op om afval aan huis op te halen. Veelvuldig bukken, zware zakken heffen, vele kilometers stappen… fysiek is het een zware job. Ook het drukke verkeer moeten ze goed in de gaten houden. 

Uit onderzoek blijkt de confrontatie met onaangepast gedrag – jammer genoeg - bijna dagelijkse kost. Dat onaangepast gedrag kan verschillende vormen aannemen: voertuigen die gevaarlijke manoeuvres maken op het ogenblik dat afval wordt opgehaald, automobilisten die weinig of geen geduld hebben en de ophaalwagens bruusk inhalen en de pas afsnijden, bumperkleven, toeteren… Ook het recyclagepark blijft er niet van gespaard: inwoners die bewust de aanwijzingen van de parkwachters om afval correct sorteren negeren en daarover in discussie gaan, verbaal geweld, intimidatie…

Afvalophalers hebben hun veiligheid niet volledig in eigen handen. Uit een steekproef bij afvalinzamelaars blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag één geval van verkeersagressie ervaart, gaande van wild voorbijrazen tot fysiek en verbaal geweld. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1.500 incidenten zijn. 

Wat kan jij doen?

Wie het afval buitenzet, verdient respect. Wie het elke dag ophaalt, nog meer. Kleef daarom deze week een sticker op de vuilniszak. In verschillende tijdschriften zitten 'bedanktstickers' die je tijdens de week van de afvalophaler op de vuilniszak of –bak kan kleven. Zo weet de ophaler dat je zijn of haar werk apprecieert. Je kan ook gewoon je hand opsteken of 'bedankt' zeggen tijdens een ontmoeting met de parkwachter of ophaler. De stickers zijn ook te verkrijgen bij de dagbladhandelaar of in het gemeentehuis.

Meer informatie

(bron: Pub.be, Interafval.be, ivmmilieubeheer.be)