Afspraken voor betere afstemming van ziekenhuisnoodplannen

  • 23/11/2016

De federale overheid en de deelstaten willen de noodplanning van de verschillende ziekenhuizen in ons land beter op elkaar afstemmen. Op 27 juni 2016 hebben ze daarover afspraken gemaakt tijdens de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Bedoeling is om tot een ‘uniform model van ziekenhuisplan’ te komen met duidelijke – eenvormige - richtlijnen voor rampoefeningen.

Ziekenhuisnoodplanning

De federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten zullen de noodplanning van de ziekenhuizen in ons land beter op elkaar afstemmen. Daartoe hebben ze een gemeenschappelijke verklaring ondertekend tijdens de IMC Volksgezondheid.

De bevoegdheden op het vlak van de ziekenhuisnoodplanning zijn verspreid over de verschillende beleidsniveaus in ons land. Om ervoor te zorgen dat die noodplanning nog efficiënter en beter kan verlopen, wordt er nu een protocolakkoord uitgewerkt. Er komen onder andere een uniform ziekenhuisnoodplan en een draaiboek voor rampoefeningen in ziekenhuizen. Een Risk Management Group zal ook aanduiden op welke punten extra coördinatie noodzakelijk is. Projecten rond rampenmanagement die al eerder zijn opgestart, zoals het opzetten van een uniform registratiesysteem van slachtoffers, lopen uiteraard verder.

Alle ziekenhuizen in ons land beschikken over een noodplan. Daarin staan de procedures omschreven om een plotse toestroom aan patiënten efficiënt op te vangen zonder dat de zorg voor al opgenomen patiënten in het gedrang komt. Een noodplan kan in werking treden bij grote ongevallen binnen (bijv. stroompanne, chemisch ongeval, ziekenhuisbacterie…) of buiten het ziekenhuis (bijv. kettingbotsing, overstroming, aanslag…). 

Lees de publicatie in het Belgisch Staatsblad »

(bron: website Maggie De Block - Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid)