Gebruik van kleurencodes voor de periodieke keuringen

  • 18/11/2016

Volgens de regelgeving moet het hijstoebehoren van hijswerktuigen, zoals hijsbanden, kettingen, hijskabels, stroppen, evenaars, haken, hijsklemmen voor prefab elementen en ander toebehoren dat gebruikt wordt voor het aanslaan en hijsen van lasten, onderworpen worden aan een driemaandelijkse keuring door een externe dienst voor technische controles op de werkplaats. Op grotere bouwplaatsen waar meerdere aannemers gelijktijdig aanwezig zijn, is het moeilijk om na te gaan welk hijstoebehoren aan welke onderneming toebehoort en wanneer de laatste keuring werd uitgevoerd.

Hoe lossen we dit op?

Onder impuls van een aantal Nederlandstalige en Franstalige werkgroepen van preventieadviseurs werd gezocht naar de meest gebruikte kleurencode.

In de handel zijn kunststoffen spanringen verkrijgbaar met een label waarop denaam van de onderneming en een volgnummer gedrukt staan. Afgekeurd hijstoebehoren wordt gemarkeerd met een rode kleurencode en moet onmiddellijk buiten gebruik gesteld worden. Constructiv vraagt dat alle bouwondernemingen dezelfde kleurencode toepassen en dringt er bij de externe diensten voor technische controles op aan dat zij hun keuringen van het hijstoebehoren op bouwplaatsen aan het begin van elk trimester uitvoeren.

Deze kleurcodes zorgen voor een duidelijke signalisatie van de keuring & zijn eenvoudig te monteren!

Kleurcodering anders toegepast

Meer informatie

(bron: Constructiv - acties op de bouwplaats, goede praktrijkvoorbeelden)