Wie is Hilde Donck

  • 12/01/2017

Vroedvrouw zou mijn beroep worden

De vroedvrouw-preventieadviseur: wie zijn ze, wat doen ze, alles wat je nog niets wist…..

In de zomer van 1968 werd ik geboren in een gezin met nog 3 oudere broers. Ik was het “kakkernest” van onze bende. Op de leeftijd van 7 jaar wist ik het…ik zou de kindjes uit de buik van de mama’s helpen halen: vroedvrouw zou mijn beroep worden.

Studies

Na mijn humaniora studies startte ik in 1986 gedurende 3 jaar de opleiding verpleegkundige A1 aan het toenmalige Katho, nu Vives, te Roeselare. Aansluitend volgde ik in 1989 de opleiding vroedvrouw in het instituut St. Geertruid, nu Arteveldehogeschool, te Gent.

Carrière

In de zomer van 1990 kon ik in het Heilig Hartziekenhuis te Roeselare eindelijk beginnen aan mijn droomjob en gedurende 15 jaar heb ik veel koppels mogen begeleiden bij de geboorte van hun baby’s. Als echte Florence Nightingale kon ik al mijn talenten verder ontplooien ten dienste van de medemens. De dankbaarheid en het geluk van elk pril gezin was toen mijn grootste voldoening. Tot ik in 2005 problemen kreeg met mijn gezondheid.

Na enkele onderzoeken werd duidelijk dat ik, voor mijn eigen gezondheid, niet langer in een ziekenhuis mocht werken. Maar ik wou nog steeds mensen helpen in de non-profit sector dus ging ik bij het Wit-Gele kruis werken in de regio Brugge. De volgende jaren kreeg ik steeds meer gezondheidsproblemen. Na een ziekteperiode van een 6-tal maanden werd ik in maart 2008, in overleg met de arbeidsgeneesheer en het Fonds van de Beroepsziekten, om medische redenen ontslagen.

Ik kwam opnieuw op de arbeidsmarkt terecht en na enkele spontane sollicitaties kon ik aan het werk als administratief medewerker op de interne preventiedienst van het OCMW Roeselare.

Preventieadviseur niveau 2

Al snel was het duidelijk dat ik in deze functie toch een basiskennis van de welzijnswereld nodig had. Een opleiding preventieadviseur niveau 3 was de volgende logische stap maar uiteindelijk ben ik in september 2008 de opleiding niveau 2 gestart bij Syntra-West omdat dit voor mij meer doorgroeimogelijkheden zou geven in ons bedrijf.  

Tijdens de opleiding preventieadviseur niveau 2 had ik als klasverantwoordelijke veel contact met de docenten en leerde ik, via sommigen van hen, de vakorganisatie Prebes kennen. Het sprak voor zich dat ik als cursist dan ook lid werd van deze vereniging. Gedurende de opleiding werd ik meer en meer gebeten door de “welzijnsmicrobe” en vond ik het werk als preventieadviseur boeiend en uitdagend wat eind 2009 resulteerde in mijn engagement als regionaal bestuurslid binnen Prebes. Heel kort nadien groeide ik door als lid van de provinciaal bestuursploeg van Prebes West-Vlaanderen.

Ondertussen werd ik op 1 mei 2009 benoemd tot preventieadviseur van het OCMW Roeselare. Nu kon ik al mijn theoretische kennis uit de opleiding omzetten in de praktijk, “a piece of cake” dacht ik op dat moment. Na een paar maanden bleek het toch niet zo’n evidente taak te zijn om dit in je eentje uit te voeren. Gelukkig kon ik in overleg gaan en raad vragen aan die vele collega’s preventieadviseurs die ik via Prebes had leren kennen.  Zo werd ik ervan overtuigd dat netwerking heel belangrijk is binnen onze job.

Bestuur van Prebes

Op vandaag heb ik mij gedurende 7 jaar geëngageerd binnen het bestuur van Prebes West-Vlaanderen en sedert november 2016 neem ik de functie van secretaris waar. Langs deze weg wil ik van de gelegenheid gebruik maken om mijn echtgenoot Wim uit de grond van mijn hart te bedanken voor zijn begrip en steun in mijn Prebes-verhaal. Zonder zijn ondersteuning zou ik dit niet kunnen doen, daarom … lieve schat een “dikke merci”.

Ik wil als bestuurslid mijn steentje bijdragen om Prebes verder te laten uitgroeien tot een belangrijke partner van u, onze leden, de preventieadviseurs.

Samen zijn we één grote familie waar heel wat kennis en ”know how” te halen is: praktijkgerichte informatie wordt aangevuld door de kennis van het lerend netwerk, dat voor ieder lid toegankelijk is.

Zeg nu zelf...

Zeg nu zelf, vroedvrouw of preventieadviseur? Voor mij zijn dit alvast 2 heel mooie, fijne beroepen met 1 gemeenschappelijk kenmerk: je werkt ten dienste van iemand anders.

Hopelijke zien we elkaar binnenkort op één van onze volgende activiteiten.
Hilde Donck – secretaris provinciaal bestuur