Ken jij cobot Walt?

  • 03/04/2017

De laatste tijd kwamen robots en cobots (meewerkende robots) veelvuldig in het nieuws. Bij Audi Brussel werkt cobot Walt, voor de vrienden 'baby-geert', Het is een robot die samen met de werknemers zorgt voor goed gelijmd koetswerk.

"Wij willen duidelijk maken dat robots en mensen heel sterk kunnen samenwerken", verantwoordt fabrieksdirecteur Patrick Danau.

Cobot Walt

Op woensdag 29 maart 2017 werd, in aanwezigheid van o.a. Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters en Brussels staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek Fadila Laanan cobot Walt voorgesteld bij Audi Brussel. Midden in de staat een eerste volledig operationele cobot die samenwerkt met zijn menselijke collega's. De cobot werd uitgerust met verschillende sensoren zoals warmtesensoren en diepte- en kleurencamera's waardoor hij de operatoren rond zich, en zijn ruimere omgeving, in detail kan observeren. De arbeiders kunnen hem trouwens d.m.v. handgebaren makkelijk en snel instructies geven. 


Cobots op de Prenne

Op de komende Prenne op 15 juni 2017 in Gent kan je verschillende sessies volgen over dit thema.

16.15u. - Cobots, u heeft vast wel van de term gehoord

Het woord ‘cobot’ staat voor ‘collaborative robot’ oftewel een robot die is ontworpen om met de mens samen te werken en zijn taken te verlichten. Dit schept mogelijkheden in een context van werkbaar werk. Wat kan en mag je met een cobot? Waarin verschilt een cobot met een traditionele robot? Wat levert een cobot je op en zal een cobot ooit de mens vervangen of overbodig maken?

Jan Franck - safety solutions engineer, PILZ Belgium

Meer informatie

(Video: Kanaal Z - Knack)