Onderweg naar betere arbeidsomstandigheden in Europa

  • 10/05/2017

Nu we dit jaar gedenken dat 60 jaar geleden de Verdragen van Rome zijn ondertekend en we vrede en eenheid in Europa vieren, is het meer dan ooit belangrijk, de aandacht te vestigen op de hoofdprioriteit van de Europese Commissie, namelijk bouwen aan een eerlijker Europa met betere arbeids- en levensomstandigheden.

Veiligheids- en gezondheidsrisico's

De Europese pijler van sociale rechten schetst de ambitie om verder te gaan dan wat tot nu toe is bereikt, en om te werken aan een hoog niveau aan bescherming voor werkenden tegen arbeidsgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico's. Werknemers hebben het recht op een arbeidsomgeving die aan hun specifieke werkomstandigheden is aangepast.

VGW-tools

EU-OSHA wordt geacht een sleutelrol te spelen om micro-, kleine en middelgrote bedrijven te helpen voldoen aan de voorschriften op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW), en de ontwikkeling van belangrijke VGW-tools te bevorderen. De campagnes voor een gezonde werkplek worden ook beschouwd als een essentiële bijdrage van EU-OSHA aan het verzamelen en verbreiden van goede werkmethoden en het uitwisselen van ervaringen.

Gezond werk voor alle leeftijden

De campagne van 2016-2017, Gezond werk, voor alle leeftijden, maakt duidelijk dat het in overeenstemming met het beginsel van actief ouder worden noodzakelijk is de arbeidsomgeving aan te passen en zo werknemers in staat te stellen langer, veiliger en gezonder te blijven werken. En de volgende campagne van 2018-2019 voor een gezonde werkplek concentreert zich op gevaarlijke stoffen en zal onder meer de inspanningen van de Europese Commissie ondersteunen om arbeidsgerelateerde kanker tegen te gaan.

Meer informatie

(Bron: Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk)