Werelddag zonder Tabak, de gelegenheid om te stoppen met roken

Vandaag is het Werelddag zonder Tabak. Deze dag werd in 1988 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Een gelegenheid voor heel wat rokers om te stoppen met roken.

Ben jij een van die 7 rokers op 10 die wil stoppen, lees dan onze tips die je onmiddellijk kan toepassen.

Zich laten helpen

Heel wat rokers willen helemaal alleen stoppen. Jammer genoeg hervalt binnen het jaar 97% van zij die zich niet laten begeleiden. Wie zich laat helpen, heeft drie tot vier keer meer kans op succes.

Het is bewezen: de meest doeltreffende manier is de combinatie van medicatie (nicotinevervangers, Champix®, Zyban ®) met de steun van een tabakoloog of andere gezondheidsprofessional.

Er bestaan verschillende manieren van hulp

Bezoek een stand in een ziekenhuis

Ter gelegenheid van de werelddag zonder tabak zetten heel wat ziekenhuizen de deuren open. Je vindt de deelnemende ziekenhuizen op http://www.dagzondertabak.be/.

Je vindt er stands en professioneel gezondheidsadvies. Soms kan je er ook getest worden. De gevoeligheidstests tonen aan welk effect tabak op jouw gezondheid heeft. Na het afleggen van deze tests, maakt 1 roker op 4 onmiddellijk een afspraak bij een gezondheidsprofessional. Hoe verlopen de tests? Ze bestaan uit drie delen: 

  • een evaluatie van jouw fysieke afhankelijkheid van nicotine;
  • het meten van de hoeveelheid koolstofmonoxide (CO) in jouw longen;
  • de evaluatie van jouw reële longleeftijd (facultatief).

(Bron: Tabakstop.be)

Meer informatie


E-sigaret op Prenne 42

14.10 - E-sigaret: wettelijk kader

Het nieuwe KB van 17 november 2016 is in voege vanaf 17 januari 2017. Dit is niet zonder slag en stoot tot stand gekomen, ondanks het feit dat het een omzetting van een Europese richtlijn is. In deze presentatie zullen de krachtlijnen gepresenteerd worden waarbij ook verwezen wordt naar de FAQ’s en de gids voor operatoren die beschikbaar is op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Paul Van den Meerssche - adviseur-generaal inspectie consumptieproducten, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Bekijk het volledige programma