De nieuwe Codex is een feit!

Op 28 april 2017, werelddag veiligheid, verscheen er een persbericht waarin Minister van Werk, Kris Peeters, aankondigt dat de Koning de nieuwe Codex heeft ondertekend.

Daarna bleef het echter stil. Naast wat meldingen op diverse media dat deze Codex werd ondertekend, verscheen er nergens concrete informatie. Het ontbreken van deze inhoudelijke informatie was voor Prebes de reden dat er eerder via onze kanalen niets werd gecommuniceerd.

Tot vandaag! Vandaag, 2 juni 2017, is de Codex immers verschenen in het Belgisch Staatsblad.

De Codex is dood. Leve de Codex!

De Codex over het welzijn op het werk krijgt een nieuw kleedje. De Codex bundelt de verschillende (koninklijke) besluiten die sinds 1993 zijn uitgevaardigd in uitvoering van de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en is nu aan een make-over toe, echter zonder (grote) inhoudelijke wijzigingen.

Symbolische datum

De Codex over het welzijn op het werk van 1996 wordt vervangen door een gloednieuwe versie. De datum waarop de Koning zijn handtekening zette onder deze nieuwe Codex, 28 april 2017, is symbolisch genoeg de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk. 

Inwerkingtreding

De nieuwe Codex zal op 12 juni 2017 in werking treden. Er is immers niets voorzien in de 10 KB’s zelf zodat het algemeen principe van 10 dagen na publicatie van 2 juni 2017 de inwerkingtreding gebeurt. In ieder boek is er op het einde een overgangsbepaling voorzien waarbij verwijzingen naar de oude besluiten gedurende een termijn van twee jaar geldig blijven en die termijn begint te lopen vanaf de datum van inwerkingtreding.

Alles in één boekwerk

Volgens minister Peeters moeten bedrijven en preventieadviseurs voortaan niet meer gaan zoeken in tientallen verschillende KB's maar kunnen alles terugvinden in één enkel naslagwerk. Als preventieadviseur heb ik eerder het omgekeerde gevoel (zie ook de blog van E. Kempeneers) dat we nu eindelijk onze weg aan het kennen waren in het Codex-bos en alles nu opnieuw overhoop wordt gesmeten. Maar voor beginnende preventieadviseurs kan dit natuurlijk een eenvoudigere start zijn. 

Eigenlijk 10 boeken

Het gaat echter niet over de volledige Codex, wel over 10 KB's. De Codex welzijn op het werk wordt dus opnieuw gepubliceerd en krijgt een volledig nieuwe nummering, ingedeeld in 10 boeken. Er worden nu dus 10 KB's gepubliceerd, één KB per boekdeel. Die boeken worden verder onderverdeeld in titels, hoofdstukken en afdelingen en eventueel ook onderafdelingen. De nummering van de artikels volgt de logica van de opbouw van de Codex. Het eerste cijfer, een Romeins cijfer, verwijst naar het boek waartoe het artikel behoort. Het tweede cijfer, een Arabisch cijfer, verwijst naar de titel van het boek waartoe het artikel behoort. Dan volgt een horizontale streep en een doorlopende nummering. Zo verwijst artikel I.1-1 naar artikel 1 van boek I, titel 1. De bijlagen worden op een gelijkaardige wijze genummerd. Zo is bijlage I.1-1 de eerste bijlage bij het boek I, titel 1 van de Codex.  Alle uitvoeringsbesluiten van de welzijnswet worden opgenomen in deze nieuwe codificatie, met uitzondering van het KB van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. 

De thema's

In de nieuwe Codex wordt na de algemene beginselen van de welzijnsreglementering aandacht besteed aan de interne en externe preventiediensten en aan het sociaal overleg. De volgende boeken behandelen de volgende thematische onderwerpen: arbeidsplaatsen, arbeidsmiddelen, fysische, chemische en biologische agentia, ergonomie en collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het laatste boek spitst zich toe op specifieke werknemerscategorieën, zoals jongeren en zwangere werkneemsters en specifieke werksituaties, zoals uitzendarbeid.

Geen inhoudelijke wijziging

Alle oude KB’s worden opgeheven, maar er is verder niet geraakt aan de inhoud van de teksten. Er zijn wel (weliswaar beperkte) aanpassingen gedaan om de tekst leesbaarder en waar mogelijk eenvoudiger te maken. Zoals in een coherente terminologie, vb. het gebruik van de termen werkplaats, werkplek of werkpost.

De opbouw van dit nieuwe wetboek zal het mogelijk maken om later gemakkelijker wijzigingen aan te brengen, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe risico’s opduiken, waarvoor regelgeving moet worden uitgevaardigd of wanneer de regelgeving moet worden aangepast als gevolg van vernieuwingen in het preventiebeleid en de in de ondernemingen gebruikte technieken.

Erratum

Maar het KB tot vaststelling van 'boek I. - Algemene beginselen van de codex over het welzijn op het werk', kreeg als datum ‘28 april 2016’. Dat moet natuurlijk ‘28 april 2017’ zijn. Een erratum voert die correctie nu door.

Meer informatie