Nieuwe gids: rechtskracht van normen

  • 20/06/2017

De Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie (FOD Economie) heeft een gids gepubliceerd over de rol en het belang van de normen in wetgevende teksten in het belang van de bedrijven en de maatschappij en de manier hoe men naar normen kan verwijzen in regelgevende teksten. De informatie die in deze gids wordt vermeld, is zowel nuttig voor een preventieadviseur (hoofdstukken 1 tot 4) als voor overheden (hoofdstuk 5).

Voorbeelden van verwijzingen naar normen in wettelijke bepalingen in het dagelijks leven van een preventieadviseur

In de nieuwe Codex, die op 2 juni 2017 in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, zijn o.a. voorbeelden te vinden in boek III, titel 1 (o.a. in art. III.1-32 met voor verlichting de link naar NBN EN 12464-1 en NBN EN 12464-2) en op diverse plaatsen in boek VI, titel 1: chemische agentia.

Chemische agentia

Voor het risicoveld chemische agentia is er een lijst van normen beschikbaar in de rubriek Thema's > Gevaarlijke stoffen > Chemische agentia > Normering.

Brand en ontploffing

Niet enkel in de welzijnswet en zijn uitvoeringsbesluiten, maar ook in andere regelgeving, zoals in het koninklijk besluit van 7 juli 1994 tot vaststelling van de basisnormen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de nieuwe gebouwen moeten voldoen, het vervoer van gevaarlijke stoffen (o.a. ADR en RID) en in de milieuregelgeving, om er maar enkele te noemen, wordt regelmatig (expliciet) naar normen verwezen.

Normen in het dagelijkse leven

In het dagelijkse leven beseft men niet hoeveel zaken er gestandaardiseerd of genormaliseerd zijn.

Drie affiches in het Engels, opgesteld door het Europees normalisatie-instituut CEN, illustreren dit op een ludieke manier:

A day in a life

Ook Agoria heeft een ludieke you-tube film “A day in a life” daarover gemaakt.

Accreditatie

Accreditatie is een attest uitgegeven door een derde partij met betrekking tot een instelling die de conformiteit evalueert, zoals een laboratorium, een keuringsinstelling en een certificatie-instelling.

Accreditatie is een hulpmiddel om het vrije verkeer van producten en diensten te bevorderen. Ze draagt ook bij tot het opheffen van de technische handelsbelemmeringen, het bevorderen van een eerlijke concurrentie en het harmoniseren van de werking van de markten.

Meer info over het Belgisch accreditatieorgaan BELAC en de Wereldaccreditatiedag is beschikbaar op de website van de FOD Economie, in de rubriek Ondernemingen & Zelfstandigen > Leven van een onderneming > Kwaliteitsbeleid > Accreditatie.

Artikels op BeSWIC rond normen, normalisatie en accreditatie

(Bron: BeSWIC - Belgsch kenniscentrum over welzijn op het werk)