Arbeidsomstandigheden bij journalisten

  • 17/07/2017

Het Europees vakbondsinstituut, ETUI, heeft de laatste editie 15 van zijn HesaMag tijdschrift gewijd aan het thema arbeidsomstandigheden bij journalisten. Sinds het opkomen van het internet ligt de sector onder druk en journalisten komen meer en meer terecht in precaire situaties. Psychosociale risico’s en risico’s van externe aard zijn niet onbelangrijke risicofactoren voor die beroepsgroep.

» bekijk studies van de verschillende risico's - BeSWIC

Het taboe rond burn-out

“Beste baas, doe iets aan de heersende burn-outboom,” schreef presentatrice en redactrice Erika Van Tielen in het najaar van 2013 in De Morgen. Haar column sloeg in als een bom en werd sindsdien duizenden keren gedeeld op sociale media.

Zelf wil Erika het er inmiddels liever niet meer over hebben. Niet omdat er geen probleem meer zou zijn met de hoge werkdruk en het gebrek aan feedback die in de media vaak de norm zijn. Wel omdat ze niet het boegbeeld van burn-out wenst te worden en op die manier gestigmatiseerd verder door het leven moet.

Begrijpelijk, want hoewel ze zeker niet alleen staat, zijn er maar weinigen die erover spreken. Dat taboe geldt algemeen, maar eens zo hard in de media die nochtans zelf veelvuldig over het groeiend probleem berichten. Alleen worden de lippen stijf op elkaar gehouden wanneer het over een teveel aan stress in de media zelf gaat. In de sector is het namelijk eerder bon ton om te werken tot je er haast bij neervalt en worden mensen die dat niet meer kunnen of willen vaak nog bestempeld als ‘zwak’. Of erger: worden ze definitief afgeschreven.

Nochtans gaat het voornamelijk om mensen die altijd met hart en ziel hebben gewerkt. Anders gezegd: In order to be burn-out, one has to first be on fire. Burn-out overkomt met andere woorden vaak net de mensen die uitermate gemotiveerd zijn en hard werken. Bovendien ontstaat een burn-out niet enkel omdat je een bepaald karakter van geboorte hebt meegekregen (doorgaans dat van een perfectionistische workaholic). Het betreft steeds ook de wisselwerking tussen een persoon en zijn of haar werkomgeving. De werkomstandigheden zijn dus minstens zo belangrijk en het probleem gaat de werknemer en de werkgever even hard aan. Of zoals Luk Dewulf, coauteur van ‘Help, mijn batterijen lopen leeg’, in zijn antwoord aan Erika schreef: “Talent is relationeel, een burn-out ook.”

En dan gaat het dus fout

“Als je in de media werkt, is flexibiliteit enorm belangrijk,” zegt Chris Van den Abeele, journalist bij de VRT. “Maar je moet soms rustpunten hebben en die had ik niet meer.”

mediarte.be sprak met hem en burn-out coach Luk Dewulf over het belang van communicatie rond burn-out, het herkennen van signalen en de gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever.

Nazorg burn-out

Wanneer preventie te laat komt en medewerkers eenmaal thuis zitten met een burn-out, is het belangrijk om na te denken over de nazorg wanneer deze medewerkers weer aan de slag kunnen. Als iemand na lange afwezigheid in een zelfde situatie belandt die inmiddels onveranderd is gebleven, is de kans op herval namelijk groot.

Enkele tips voor een behouden terugkeer

  • Bied ondersteuning vanuit de organisatie
  • Bereid collega’s voor op de terugkeer van de persoon die thuis zat met een burn-out
  • Voorzie zowel emotionele als praktische steun van collega’s
  • Zorg voor een reorganisatie van de werkomgeving als deze dat nodig heeft
  • Bekijk welke arbeidsomstandigheden verbeterd kunnen worden
  • Denk na over mogelijke andere functies die misschien beter passen bij de persoon die terugkeert (maar beslis niets zonder overleg met de persoon in kwestie!)
  • Zie erop toe dat het werk niet voortijdig wordt hervat, dit vergroot de kans op een terugval
  • Na een burn-out moet werk eerst deeltijds worden hervat, om daarna weer op te bouwen naar een volledige hervatting
  • Zorg voor een goede communicatie tussen de arts, bedrijfsarts en HR-verantwoordelijke
  • Overweeg de mogelijkheid om een sociale interne cel op te richten voor het psychosociaal welzijn van medewerkers
  • Coaching van medewerkers: carrièrebegeleiding, copingskills, talentontwikkeling

Lees het artikel Journalisten onder druk op mediarte.be »

(Bron: mediarte.be)