Nieuwe gidsen voor goede praktijken op het gebied van landbouw en visserij

  • 23/08/2017

Twee uitgebreide sectorgerichte gidsen voor goede praktijken op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk kunnen nu in meer dan 20 talen worden gedownload.

Europese Commissie

Ze zijn gepubliceerd door de Europese Commissie en hebben enerzijds betrekking op landbouw, veehouderij, tuinbouw en bosbouw, en anderzijds op kleine visserijschepen (die 80% van de vissersvloot in de EU uitmaken).

Goede praktijken

De gidsen zitten boordevol voorbeelden van goede praktijken op het gebied van risicopreventie, real-life casestudy’s en praktische hulpmiddelen, en zijn daardoor uitstekend geschikt om werknemers in deze sectoren te behoeden voor letsel. Het zijn gebruiksvriendelijke naslagwerken, met verklarende woordenlijsten, illustraties en grafieken.

Landbouw, veehouderij, tuinbouw en bosbouw

Deze niet-bindende gids biedt informatie en voorbeelden van goede praktijken in verband met de invoering van richtlijnen inzake gezondheid en veiligheid, evenals andere noodzakelijke elementen, zoals uitleg en praktische voorbeelden van de gevaren en risico's tijdens alle stadia van het werk in de landbouw, tuinbouw en bosbouw.

Deze gids is erop gericht alle belanghebbenden, en met name boeren, toezichthouders (vooral in kleine en middelgrote ondernemingen), werkgevers, werknemers en hun vertegenwoordigers, en anderen te helpen bij de tenuitvoerlegging van richtlijnen en de risico's op het werk naar behoren te beheersen.

Deze gids bevat ook een samenvatting van de verschillende EU-richtlijnen, verwijzingen naar en een bibliografie van informatieverstrekkers, een verklarende woordenlijst, een lijst met kernvragen en een thematisch geordende lijst, een tabel met praktijkvoorbeelden en een algemene tabel met de plichten van de belanghebbenden.

Deze gids bevat verschillende voorbeelden van goede praktijken, die ofwel uit in EU-lidstaten bestaande gidsen zijn overgenomen, of speciaal voor deze gids zijn uitgewerkt. Deze publicatie is in gedrukte vorm beschikbaar in alle talen.

Kleine vissersvaartuigen

Deze gids is bedoeld om risico's voor kleine visserijschepen en voor de mensen die daarop werken, te voorkomen, zodat zowel de schepen als de bemanning veilig terugkeren van een reis.

Gezien het feit dat deze schepen ongeveer 80% van de totale vissersvloot in de EU uitmaken en dat dodelijke ongevallen, letsel en het verlies van schepen een onaanvaardbaar hoog niveau hebben bereikt, is deze gids van groot belang voor het voorkomen van risico's en het beschermen van de visserijgemeenschappen.

De verschillende modules in de gids besteden aandacht aan belangrijke onderwerpen als het schip, de bemanning, visserijactiviteiten, concrete gebeurtenissen, risicobeoordeling en aanvullende informatie zoals drijfmiddelen, stabiliteit, eerste hulp, arbeidsmiddelen en rampoefeningen.

Aan de hand van een verklarende woordenlijst, illustraties, foto's en grafieken worden de belangrijke punten in de gids benadrukt, zodat het een uiterst gebruiksvriendelijk naslagwerk is.

Download de gidsen

(Bron: Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk)