Het nieuwe werken in praktijk

  • 16/08/2017

Binnenkijken bij collega's is altijd leuk. 6 bedrijven tonen hoe Het Nieuwe Werken bij hen wordt toegepast en wat daarbij aandachtspunten zijn. Ontdek hun werkomgeving

  1. VLM - Hasselt
  2. De Watergroep - Brussel
  3. Agll - Brussel
  4. GO! - Brussel
  5. ABB - Gent
  6. OCJ - Oostende

Flexiplekken

Flexplekken zijn in, maar zorgen ze ook voor meer productiviteit? Lang niet altijd, zo blijkt uit onderzoek van de Rotterdam School of Management. Steeds meer bedrijven stappen van vaste bureau’s in de kantoortuin over op flexplekken en ruimtes met een specifiek doel, zoals stilteruimtes.  Dat levert over het algemeen een forse besparing op omdat er minder vierkante meters nodig zijn.

Daarnaast hopen organisaties dat het nieuwe kantoor ook wonderen doet voor de productiviteit van de werknemers. Dat is op zich niet gek. Uit het ene na het andere onderzoek blijkt namelijk dat werken in een kantoortuin ertoe leidt dat we vaak gestoord worden. En onderbrekingen, daar kan ons brein slecht mee overweg.

Werkplekcatalogus

De HNW-werkplekcatalogus bevat een staalkaart van de verschillende bouwblokken waaruit een Het Nieuwe Werken-kantooromgeving bestaat.

De catalogus wil zowel gebruiker als ontwerper een overzicht bieden van welke werkplektypologieën en faciliteiten er bestaan, waarvoor ze worden gebruikt, en welke basisinrichting daarbij wordt aangeboden.

N.B.: De gebruikte 3D-beelden zijn louter indicatief en te beschouwen als principe-tekeningen.

Een HNW-kantooromgeving bestaat uit 3 grote families van bouwblokken:

  1. De individuele werkplek
  2. De samenwerkplek
  3. De ondersteunende functies

Download powerpoint van de HNW-werkplekcatalogus - Vlaamse Overheid

(Bron: Website Vlaamse Overheid - Agentschap Informatie Vlaanderen)

Het nieuwe kantoor van Unleashed

Unleashed krijgt certificaat als Great Place To Work Unleashed is een jong media- en technologiebedrijf dat waakt over de merken Mobile Vikings, JIM Mobile en Stievie. Unleashed baseert zich op een aantal waarden, zoals ruimte voor initiatief en het belang van teamwerk. Het bedrijf kreeg recent een certificaat als Great Place To Work. “Fantastisch dat onze inspanningen nu ook extern worden erkend”, zegt Sofie Van Eemeren, HR-lead bij Unleashed.

Chief happiness officer

Een opvallende functie binnen Unleashed is die van de chief happiness officer. De mosterd daarvoor ging Unleashed halen bij de bekende online schoenenwinkel Zappos. “Het benadrukt dat we er echt belang aan hechten dat iedereen zich hier goed voelt”, vertelt Sofie Van Eemeren.

Haar collega Dempsey Giunta vult die rol nu een jaar in, een functie waarin ze naar eigen zeggen veel vrijheid heeft gekregen. “De invulling is breed en gaat om meer dan louter HR”, vertelt Dempsey. “Ik wil dat mensen genoeg uitgedaagd worden en betekenis vinden in wat ze zelf doen”, klinkt het. “Daar komt veel bij kijken. Het begint bijvoorbeeld bij een goede onboarding, het verwelkomen van nieuwe collega’s, de aanloop naar hun eerste werkdag. Iedereen kan ook altijd bij mij terecht. Ik ben het aanspreekpunt. Ook de opleidingstrajecten probeer ik in goede banen te leiden, zodat iedereen kan evolueren.”

Maar ook praktische zaken zoals het organiseren van interne evenementen vallen bij de chief happiness officer. Dempsey: “Enkele weken geleden hadden we bijvoorbeeld een initiatief rond Valentijn, waarbij mensen briefjes voor elkaar konden schrijven. Het lijkt een detail, maar het versterkt wel heel erg het groepsgevoel.”

Lees hoe Unleashed het certificaat als Great Place To Work krijgt »

(Bron: Mark Magazine)