Voertuigveiligheid op het werk

  • 04/08/2017

Werken langs een openbare weg? Gebruik van heftrucks op de werkvloer? Met de fiets naar het werk? De Europese Unie wil het aantal verkeersongevallen en transport gerelateerde arbeidsongevallen verminderen en lanceert daarom VeSafe, een e-gids met goede praktijken.

Deze gids is bedoeld voor bestuurders/werkgevers, werknemers en veiligheidsdeskundigen in alle sectoren binnen de EU die geïnteresseerd zijn in voertuiggerelateerde risico's.

U kunt het volgende selecteren

  • Een type voertuig: bestelwagen, auto, vrachtwagen, bus, fiets, enz.
  • Een risico: leveren, laden en lossen, onderhoud, fysieke gevaren, enz.
  • Een gebied waarin u werkt: veilig rijden voor het werk, werken op of bij een weg, en veilig transport op het werk.

Meer over voertuigveiligheid

Wil je veilig voor je werk rijden?

Rijd je voor je werk, of geef je leiding aan voertuigbestuurders? In zijn nieuwste film krijgt Napo te maken met enkele veiligheids- en gezondheidsrisico's van beroepschauffeurs.

Het filmpje geeft een luchthartige kijk op thema's als onderhoud, slechte weersomstandigheden en eventuele alternatieven voor het gebruik van voertuigen. Het belicht het belang van een goede planning en voorbereiding, een veilig laden en lossen van vracht, het uitstippelen van de meest efficiënte route en het inplannen van voldoende tijd om een dag veilig door te komen.

Verkeersveiligheid en transportveiligheid in Veiligheidsnieuws

In Veiligheidsnieuws 196, dat in september bij jou als Prebes lid in de bus zal zitten, zijn er 2 artikels rond verkeersveiligheid. 

  • Werk jij reeds aan de verkeersveiligheid binnen jouw bedrijf - door Ellen De Pauw & Gerdine Westland van Rondpunt vzw
  • Investeren in verkeersveiligheid loont - Ivo Van Aken van Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Ook in deze editie vind je heel wat linken naar wetenschappelijk onderzoek, wetgeving, verkeersregels, specifieke risico's en afleidingen, sectoren en beroepsrijders ... We kijken er al naar uit!