Nieuwe brochure: musculoskeletale aandoeningen

  • 06/09/2017

Musculoskeletale aandoeningen of MSA zijn gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door de arbeidssituatie: rugpijn, peesontstekingen, tenniselleboog, discus hernia, tintelingen, krampen, verminderde gewrichtsbeweeglijkheid … Ze komen voor ter hoogte van de spieren, pezen, zenuwen, ligamenten en gewrichten. Alle plaatsen in het lichaam kunnen worden getroffen: de rug, de nek, de bovenste ledematen (schouders, ellebogen, polsen, handen, vingers) en de onderste ledematen (heupen, knieën, enkels).

De Algemene Directie Humanisering van de Arbeid heeft, op basis van gerealiseerd werk door het instituut Prevent, een nieuwe gids gepubliceerd over musculoskeletale aandoeningen.

Deze gids heeft drie doelstellingen: kennis verwerven van het musculoskeletaal apparaat, begrijpen hoe dit zich kan beschadigen en aangepaste oplossingen aanreiken om de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen tegen te gaan.

Download de nieuwe gids »

Brochures voor de preventie van musculoskeletale aandoeningen

Voor verschillende beroepen (o.a. schoonmaaksters, kassapersoneel, verzorgenden, administratief personeel …) en bedrijfssectoren (o.a. bouw, horeca, …) zijn er gratis brochures beschikbaar op de website van FOD WASO. Je vindt er concrete adviezen en heel wat voorbeelden van goede praktijken geïllustreerd aan de hand van foto’s van reële arbeidssituaties.

Er bestaan zowel brochures voor werknemers als voor preventiedeskundigen.

Ontdek het aanbod »

Musculoskeletale aandoeningen voorkomen

Het voorkomen van musculoskeletale aandoeningen (MSA) is niet eenvoudig. Vaak zijn er meerdere oorzaken die een rol spelen in het ontstaan van MSA. Deze gids is gebaseerd op een onderzoek dat ingesteld werd door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en ondersteund werd door het Europees Sociaal Fonds.

Deze gids helpt jouw onderneming op weg met het zoeken naar een geschikte en duurzame preventiestrategie.

Je vindt er

  • informatie over de oorzaken en de gevolgen;
  • middelen om MSA efficiënt te bestrijden;
  • de stappen om tot een goed preventiebeleid te komen;
  • goede praktijken.

Voor wie?

  • werkgevers
  • managers en HR verantwoordelijken
  • werknemersvertegenwoordigers
  • leden van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk
  • preventieadviseurs

Download de gids »

Preventie van MSA – Bij wie kan u terecht?

De werknemersafgevaardigde

Sommige problemen kunnen aangekaart worden bij een werknemersafgevaardigde. Grotere bedrijven (meer dan 50 werknemers) moeten beschikken over een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). In het CPBW kunnen er oplossingen of preventiemaatregelen worden voorgesteld, bijvoorbeeld een aanpassing aan de arbeidspost, organisatorische maatregelen …

De interne preventieadviseur

De interne preventieadviseur is verbonden aan de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW). De preventieadviseur geeft advies over alle aspecten van het welzijnsbeleid, waaronder ook preventie van musculoskeletale aandoeningen.

De arbeidsgeneesheer

De arbeidsgeneesheer is een arts gespecialiseerd in de relatie tussen gezondheid en werk. Hij of zij waakt over de gezondheid en het welzijn van de werknemers op het werk. Indien je gezondheidsproblemen hebt die gelinkt zijn aan de werksituatie, kan je bij de arbeidsgeneesheer terecht. Deze arts is gebonden door het beroepsgeheim. Zijn of haar contactgegevens staan in het arbeidsreglement.

De preventieadviseur ergonomie

De preventieadviseur ergonomie geeft advies over het aanpassen van de arbeidsomstandigheden of de arbeidspost aan de menselijke fysiologie. Deze kan deel uit maken van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW), maar is meestal verbonden aan een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW). De contactgegevens van de EDPBW vind je in het arbeidsreglement.

De arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie (officieel Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk) adviseert de werkgevers over welzijn op het werk en controleert de toepassing van de wetgeving. De dienst treedt op als de tussenkomst van de preventieadviseur niet tot een oplossing heeft geleid en kan de werkgever verplichten om maatregelen te nemen.

Bezoek de website www.preventievanmsa.be »


Musculoskeletale aandoeningen op Prenne 43

21.09.17 | 16.15 u. - 17.00 u. | Musculoskeletale aandoeningen in de logistiek en transportsector

Veel medewerkers van de logistieke en transportsector hebben te kampen met rugproblemen en andere fysieke klachten. In deze presentatie wordt ingegaan op een aantal belangrijke en veel voorkomende ergonomische risico’s. Collectieve maatregelen, maar ook een individuele benadering kunnen klachten helpen te voorkomen.

Rik Op De Beeck - senior consultant, Prevent

Bekijk het volledige programma »