Gezondere werkplekken voor alle leeftijden!

  • 24/10/2017

Van 23 tot 27 oktober worden in Europa bewustmakingsevenementen georganiseerd om duurzaam werk en gezond ouder worden aan te moedigen. 

De vergrijzing van de Europese beroepsbevolking beheren

De Europese beroepsbevolking vergrijst: in 2030 vormen werknemers in de leeftijdscategorie 55–64 in veel landen naar verwachting 30 % of meer van de totale beroepsbevolking. In heel Europa neemt de pensioenleeftijd toe, maar veel werknemers verlaten de arbeidsmarkt al ruim voor pensioengerechtigde leeftijd en in veel landen ligt de participatiegraad van oudere werknemers laag.

Download de infografic

Awards voor goede praktijken

De awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek worden georganiseerd door EU-OSHA als onderdeel van de campagne "Gezond werk, voor alle leeftijden". De campagne benadrukt duurzaam werk en gezond ouder worden vanaf het begin van het arbeidsleven en de awards vormen een erkenning voor bedrijven en organisaties die uitmuntende en innoverende methoden aan de dag gelegd hebben voor het promoten van duurzaam werk in het kader van een vergrijzende beroepsbevolking.

Download de gids met de casestudies

Slotevenement 26/10/17

Op dit slotcolloquium geeft de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en het Belgisch Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) een overzicht van de campagneverwezenlijkingen van het Europees Agentschap in heel Europa en worden goede praktijken uit België, Nederland en Luxemburg voorgesteld.

Het publiek wordt uitgenodigd om interactief deel te nemen en mee te stemmen op stellingen over het campagnethema en de verschillende subthema’s. Tijdens een panelgesprek worden de resultaten hiervan samen met de goede praktijken en een inleidende beschouwing over de campagnethematiek voorgelegd aan de sociale partners van de Benelux.

De dag wordt afgesloten met een vooruitzicht op de volgende campagne en een woordje uitleg over de ‘Roadmap on carcinogens’. Daarna is er mogelijkheid om verder te netwerken tijdens de receptie.

Programma

10.00 Onthaal
10.30 Inleiding
10.45 Interactieve stemming gedurende de conferentie
10.55 De campagne in Europa: resultaten en hoogtepunten
11.30 Bevordering van een duurzaam arbeidsleven – voorbeelden van  goede praktijken uit Luxemburg en Nederland
12.30 Opvallende resultaten van de stemrondes tot zover
12.45 Netwerklunch
14.00 Goede praktijk uit België
14.30 Beschouwing van het campagnethema, lessons learned en toekomstvisie
15.10 Panel van sociale partners uit de BENELUX: reacties op de interactieve stemming, de goede praktijken en de beschouwing.
16.00 Vooruitblik op de volgende Europese campagne incl. de ‘Roadmap on Carcinogens’
16.15 Afsluiten van de dag - evaluatiestemronde - netwerkdrink

Schrijf je in voor het evenement


Gezondheid op Prenne 44

Volg op 5 december 2017 de sessie over gezondheid.

05.12.17 | 16.15u - 17.00u | Subsidies voor het opzetten van een preventief gezondheidsbeleid

Heel wat ondernemingen hebben op dit moment geen gezondheidsbeleid of doen slechts spora- disch enkele losstaande acties om ervoor te zorgen dat hun werknemers gezonder eten, minder zitten, meer bewegen, ... De Vlaamse Overheid geeft binnenkort ondernemingen een duwtje in de rug door de terugbetaling van coaching. De opgeleide bedrijfscoaches zullen werkgevers en/of werknemers begeleiden bij de opzet van een duurzaam gezondheidsbeleid op maat van de onderneming.

Karlien Devloo - Projectcoördinator, Vlaams Instituut voor Gezond Leven 

Blader door het volledige programma