Vernieuwing van VCA examens

  • 05/10/2017

Vanaf september 2017 werden de schriftelijke examens vervangen door Computer Based Testing (CBT-examens). Vanaf januari 2018 wordt er volledig overgeschakeld op een nieuwe examenbank met alternatieve vraagvormen.

Van kennisvragen naar toepassingsvragen

De belangrijkste ontwikkeling is de verschuiving van kennisvragen naar toepassingsvragen. Hiervoor was het noodzakelijk om de Eind- en -Toetstermen (ETT) te herwerken. De ETT omschrijven wat je moet beheersen om in het examen te slagen en het VCA diploma te behalen. Het nieuwe examen zal bestaan uit bredere, meer op inzicht gerichte omschrijvingen. In het nieuwe examen wordt de kandidaat geconfronteerd met situaties waarin keuzes nodig zijn. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van beeld, zoals foto's, animaties of graphics.

Bijvoorbeeld het thema 'lichaamsbescherming'. Er komt een bredere eindterm, nl. 'De kandidaat kan in een gegeven situatie de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kiezen'. Om dat te testen wordt er via de oude manier een werksituatie getoond met daarbij voorbeelden van pbm's, waarvan er sommige noodzakelijk zijn en sommige niet. Bij de vernieuwing worden er andere vragen gesteld, nl. "Welke pbm's zijn er? En welke eigenschappen hebben ze?"

Nieuwe vragenbank

Er werd een nieuwe vragenbank ontwikkeld. Enerzijds worden aan de kandidaten meer mogelijkheden geboden door gebruik van beeldmateriaal. Anderzijds worden de vragen complexer doordat er meer antwoordmogelijkheden gebruikt worden én de kans om het juiste antwoord te gokken sterk verminderd is. Ook moeten de kandidaten beter voorbereid worden op de toepassingsgerichte vragen en dienen de lesgevers hun opleiding aan te passen.

In Nederland wordt de nieuwe vragenbank sinds 1 september 2017 gebruikt zodat er op basis van deze ervaringen verdere optimalisering mogelijk is.

Een bijkomend doel van de nieuwe opzet is dat slagen of buizen minder afhankelijk moet worden van iemands taalbeheersing. Kandidaten die prima inzicht hebben in veilig werken kunnen toch buizen, simpelweg omdat hun (schriftelijke) taalbeheersing te wensen overlaat. Ditt blijft natuurlijk een moeilijke zaak, óók als men naar verhouding meer op inzicht gaat testen. Er zullen namelijk altijd vragen blijven waarbij schriftelijke informatie onontbeerlijk is.

Vragenreeksen op het scherm

Andere en nieuwe vraagvormen zijn niet mogelijk met het standaard examen op papier. Het examen afnemen via een beelscherm biedt veel meer mogelijkheden. Ondertussen is de vernieuwe vragenbank met alternatieve vraagvormen ontwikkeld die gebaseerd zijn op herwerkte toetstermen.

Vanaf 1 januari 2018 zijn de examens VCA basis voor bijna alle standaardtalen beschikbaar als voorleesexamen. Het voorlezen gebeurt via Readspeaker. Dit is een applicatie waarmee de kandidaat alle tekst op het scherm kan laten voorlezen door op een knop te klikken. Voor het examen van 'Veiligheid voor operationeel leidinggevenden' (VOL) en 'Veiligheid voor Intercedenten' (VIL) is er geen voorleesexamen mogelijk.

Overgangsperiode tot eind 2017

Er is een overgangsperiode tot aan het einde van het jaar 2017. Tijdens deze overgangsperiode is er nog de keuze tussen schriftelijk of CBT (beelschermafname). Afname van het examen op locatie, o.a. in computerlokalen of bedrijfsinstallaties, kan indien er eerst een extra security geïnstalleerd wordt. Voldoende internetverbinding is natuurlijk ook belangrijk. Verschillende examencentra hebben laptops en mobiele internetconnecties om zo gemakkelijk examens te kunnen afnemen.

Meer informatie

De nieuwe eindtermen kunnen gedownload worden op de website van BeSaCC-VCA. Een proefexamen van de nieuwe examenbank is ook reeds beschikbaar. Het nieuwe cursusboek is vanaf november 2017 te koop.


VCA opleiding door Prebes

Werk jij als leidinggevende in een risicovolle sector? Kom je vaak terecht bij verschillende opdrachtgevers of in wisselende werksituaties? Heb je nood aan meer kennis over veiligheid, gezondheid of milieu?