Vluchtelingen en mindervaliden aan het werk

  • 04/10/2017

In het laatste boek van de Codex worden er 5 werknemerscategorieën en werksituaties opgesomd. Deze 5 zijn: jongeren, stagiairs, interims, nachtarbeiders, ploegendienst en moederschapsbescherming. Toch zijn er nog categorieën, doelgroepen en situaties die een delicaat statuut hebben. Denk maar aan vrijwilligers, ouderen op het werk, mindervaliden, erkende vluchtelingen ... Deze categorieën komen niet standaard aan bod tijdens de opleidingen van preventieadviseur, maar je kan er wel mee te maken krijgen in je professionele leven.

Integratie van vluchtelingen

Naar aanleiding van de vluchtelingenstroom en de hoge percentages van erkende en nog te erkennen vluchtelingen is er binnen het VBO een taskforce opgericht. Dit omdat de situatie een impact heeft op de Belgische arbeidsmarkt. Het in kaart brengen van competenties en vaardigheden met het oog op tewerkstelling en duurzame integratie in de samenleving, is dan ook cruciaal.

Er werden al verschillende initiatieven gedaan voor vluchtelingen.

Mindervaliden aan het werk

Mindervaliden kunnen naargelang hun competenties zeker bepaalde taken uitvoeren. Soms vergt dit wel bijkomende menselijke coaching of aanpassingen van de werkpost. Rond het begrip “redelijke aanpassingen” heeft Unia de brochure “Aan het werk met een handicap: redelijke aanpassingen op het werk” gepubliceerd. Er zijn ook verschillende maatwerkbedrijven die mensen tewerkstellen die niet in het ‘reguliere’ arbeidscircuit terecht kunnen. Lees hier meer over maatwerkbedrijven of de regelgeving.

Handboek toegankelijkheid publieke gebouwen

"Hoe kan een gebouw of een publieke ruimte zowel toegankelijk, functioneel, mooi en makkelijk zijn voor een zo groot mogelijke diversiteit van gebruikers?"

Het antwoord op deze vraag vindt u in het "Handboek toegankelijkheid publieke gebouwen". Het is vooral de bedoeling om aansluitend bij de theorie van de nieuwe Vlaamse regelgeving ook een aantal instrumenten aan te reiken voor toepassing in de praktijk. U kan het handboek hier online raadplegen: www.toegankelijkgebouw.be

Het handboek is opgebouwd uit 7 hoofdthema’s: (loop)routeparkerentoegangenniveauverschillensanitairinrichting en signalisatie.

De weg naar inclusief werk

ID@Work is een wetenschappelijk project van Antwerp Management School en HEC Liège rond inclusie van werknemers met een verstandelijke handicap in het normaal economisch circuit. ID@Work heeft op basis van de white paper een test samengesteld waarmee werkgevers kunnen nagaan of hun organisatie klaar is om werknemers met een verstandelijke handicap aan te werven.

Ga naar de pagina van ID@Work »

Mariasteen

Dat maatwerkbedrijven ook innovatief kunnen zijn, illustreert Mariasteen. Vijf jaar na de implementatie van collaboratieve robots op de werkvloer is Mariasteen er nu als eerste Europees bedrijf in geslaagd om Light Guide Systems® op diverse activiteiten en verschillende werkposten in te zetten op de werkvloer.

Video's over maatwerk

Wat mindervaliden allemaal als taken aankunnen, wordt mooi geïllustreerd in een speciale reeks op Kanaal-Z rond maatwerk.

Jonge vluchtelingen aan het werk

Benjamin Gérard wil helemaal niets afdoen aan het drama van de vluchtelingen. De schrijnende tv-beelden raken hem ook. Maar in zijn contacten met jonge vluchtelingen ontdekte hij ook een grote kracht. “Wij focussen op die kracht, niet op het trauma.” Met zijn project Rising You[th], waarmee hij vluchtelingen en andere jongeren een opstap naar uitdagend werk in rope access biedt, wil hij niet in de zorg of de sociale economie geklasseerd worden, maar als sociaal ondernemer. “Met de voeten op de grond, het hart op de juiste plaats en het hoofd in de wolken.”


Op de Prenne

Tijdens Prenne 44 op 5 december 2017 in Kortrijk, komen deze thema's ook aan bod in de opleidingsmodules. Interessant!

INTEGRATIE | Draaiboek integratieprotocollen

Een integratieprotocol is een afsprakennota tussen een arbeidsgehandicapte werknemer, leidinggevende en de HR-dienst waarbij de tewerkstelling van een persoon met handicap ondersteund wordt. Hierbij worden de gevolgen van een handicap bespreekbaar gemaakt. Het proces voor slechthorenden, slechtzienden en andere handicappen wordt geïllustreerd samen met websites waar je info kan vinden over technische hulp - middelen.

Patrick Vandeweerd - Medewerker, GTB

VLUCHTELINGEN EN ARBEID | VDAB-programma: integratie door werk

De VDAB heeft een programma gericht op anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond. Door de grotere instroom van erkende vluchtelingen is het mogelijk dat u, als preventieadviseur, of uw HR-afdeling hiermee reeds is geconfronteerd. Het actieplan ‘integratie door werk’, de trajecten, sensibilisatiemateriaal, getuigenissen en goede praktijken zullen toegelicht worden.

Patrick Noël Vercruysse - Programmamanager 'Integratie door werk' en projectmanager 'AMIF', VDAB

Benieuwd naar de andere modules op komende Prenne? Bekijk het programma!