Wie wint de ADMB awards 2017?

  • 16/10/2017

AZ Nikolaas en OptimaT vielen op donderdag 12 oktober 2017 in de prijzen tijdens de 17de ADMB Awards. Bij de studenten gingen de awards naar Toon Michielsen (UGent) en Gaultier Deconinck (KULeuven). 

Preventie & welzijn – Bedrijven

Bij het AZ Nikolaas hebben ze een welzijnsmedewerker aangeworven die psychosociale risico’s in kaart brengt en hier de nodige concrete acties aan koppelt. Dat doen ze onder meer met een aanwezigheids- en re-integratiebeleid en een meerjarige campagne ‘Wel in je vel=top in je job’. De jury lauwerde voornamelijk de continuïteit van hun welzijns- en preventieaanpak. 

Eervolle vermelding bedrijven

Victaulic met hun FEM-project (Facilities Excellences Maps).
Victaulic is onderdeel van een grote Amerikaanse groep waar veiligheid hoog staat aangeschreven. De onderneming kreeg een eervolle vermelding voor de consequente en ambitieuze uitrol van het wereldwijde bedrijfsprogramma rond veiligheid, dat gepaard ging met veel investeringen in opleidingen rond veiligheid voor de werknemers.

Preventie & welzijn – Studenten

Gaultier Deconinck (KULeuven, Milieu- en Preventiemanagement) won de ADMB Award voor Welzijn & Preventie met zijn projectwerk ‘Het beheersen van elektromagnetische velden in het UZ Gent’. Daarin onderzocht hij hoe de nieuwe regelgeving rond de bescherming van werknemers tegen risico’s van elektromagnetische velden toegepast kan worden in het UZ Gent. Volgens de jury bracht Gaultier dit groot maatschappelijk probleem zeer goed en objectief in kaart. 

Gaultier Deconinck, winnaar van ADMB award student, op Prenne 44

05.12.17 | 15.25u - 16.15u | Het beheersen van elektromagnetische velden ter bescherming van werknemers

Hoe kan het KB van 20 mei 2016 betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico’s van elektromagnetische velden (0 Hz – 300 GHz) worden omgezet in de praktijk? Theorie en praktijk worden toegepast op biomedische technische toestellen, draadloze communicatietoestellen en elektriciteitsvoorzieningen.

Bekijk het volledige Prenne programma »

Eervolle vermelding student

Heleen Bockstal (Odisee Hogeschool, Bedrijfsmanagement – Marketing) met haar werk ‘De opzet van een bewustmakingscampagne rond veiligheid in de diabetessector’.

Personeelsbeleid – Bedrijven

Het maatwerk- en toeleveringsbedrijf OptimaT biedt duurzame en passende tewerkstelling aan personen met een arbeidshandicap. Als organisatie maakten zij de laatste jaren werk van een volledig geïntegreerd loopbaanbeleid waardoor hun medewerkers zich maximaal kunnen ontplooien en zich volwaardig kunnen integreren in de samenleving. De jury was gecharmeerd door initiatieven zoals ‘WAOW’ (Waardig Ouder Worden), ‘Volkstuintjes’ en hun koor binnen OptimaT die duidelijk hun vruchten afwerpen.

Eervolle vermelding bedrijven

De Heide vzw wil als organisatie een antwoord bieden op de veranderende zorgvraag. Hun project draait om het ontplooien en opwaarderen van medewerkers tot zogenaamde zorgmakelaars die brede inzetbaarheid combineren met het inspelen op de specifieke noden van de cliënten.

Personeelsbeleid – Studenten

De jury bekroonde de masterproef ‘Verveling bij overgekwalificeerde werknemers: job crafting als copingstrategie’ van Toon Michielsen (UGent, Bedrijfspsychologie en Personeelsbeleid). Waar burn-out nog gelinkt is aan stress en hoge werkdruk, is bore-out immers het gevolg van een gebrek aan uitdaging en afwisseling. Dit eindwerk onderzoekt strategieën om met deze verveling om te gaan. Het thema is volgens de jury maatschappelijk relevant omdat heel wat hoger opgeleiden in een job terechtkomen met lagere functievereisten.

Eervolle vermelding studenten

Fryderyk Sevens (Universiteit Hasselt, Toegepaste Economische Wetenschappen) met zijn werk ‘Leiderschap en teamleren: Wat maakt dat leiders teamleren mogelijk maken en hoe stimuleren leiders teamleren?’

Bron admb-awards.be


Burn-out op Prenne 44

05.12.17 | 11.55u - 12.40u | Van morele stress naar een moreel veerkrachtige organisatie

Naast werkstress en emotionele stress is ‘morele stress bij medewerkers’ een vrij nieuw begrip dat in alle organisaties en bedrijven aanwezig is en mogelijks mee aanleiding geeft tot ziekteverzuim, uitstroom, burn-out ... We werken morele stress echter niet weg, maar leren wat het precies is en hoe we deze stress ombuigen tot morele veerkracht. Hoe worden we een moreel veerkrachtige organisatie?

Ann Vandegehuchte - Onderzoeker morele stress, Howest, Ethiek in de zorg, vakgroep Verpleegkunde

Bekijk het volledige programma »