Dit zijn de winnaars van de filmprijs "Een gezonde werkplek" 2017

  • 10/11/2017

“Before the bridge” van Lewis Wilcox (VS) en “Schildkröten Panzer” van Tuna Kaptan (Duitsland) zijn samen uitgeroepen tot winnaars van de filmprijs "Een gezonde werkplek" 2017 voor de beste documentaire op het gebied van werk.

De twee films werden onderscheiden tijdens de zestigste editie van het Internationale Festival van Leipzig voor documentaires en animatiefilms. EU-OSHA steunt deze prijs om de aandacht te vestigen op het belang van veiligheid en gezondheid, om het debat hierover te bevorderen en als aanmoediging voor het veiliger en gezonder maken van de werkplek. De jury kende een eervolle vermelding toe aan de film “Alien” van Morteza Atabaki (Turkije).

Snelle technologische en sociale veranderingen in de wereld die ons allemaal raken en hoe wij denken over het werk in de toekomst.

Automatisering en toekomst van de mens

De winnende film “Before the bridge” van Lewis Wilcox vestigt de aandacht op de manier waarop automatisering de toekomst van de mensheid zal beïnvloeden. Het commentaar van de jury op de film: ‘Snelle technologische en sociale veranderingen in de wereld die ons allemaal raken en hoe wij denken over het werk in de toekomst’.

Relatie tussen dier, mens en oorlog

De tweede winnaar “SchildTurtle shells” van Tuna Kaptan is een film die vanuit meerdere perspectieven de relatie tussen dier, mens en oorlog verkent. De jury vond deze film ‘een complexe en poëtische visie op de dramatische onrust in de huidige wereld: oorlog, migratie en wreedheid die zich verenigen in het onverwachte, ook in onze relatie met de dierenwereld’.

Eervolle vermelding

Bovendien kende de jury een eervolle vermelding toe aan de film “Alien” van Morteza Atabaki (Turkije) over een oude man die in een textielfabriek werkt.

Belang van veiligheid en gezondheid op het werk

EU-OSHA wil de discussie bevorderen over het belang van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) in Europa. Door het creëren en financieren van de filmprijs "Een gezonde werkplek" hoopt EU-OSHA een filmarchief op te zetten die kan bijdragen aan de kennis op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk en die regisseurs kan inspireren tot het maken van meer films over het onderwerp werk, de veranderende manier van werken en de gevolgen daarvan voor werknemers en hun omgeving.

Aandacht bij het publiek

De regisseurs delen een prijs van 5000 EUR en ontvangen dvd's van hun films. De dvd’s worden ook verspreid onder de nationale focal points van EU-OSHA overal in Europa, waar ze, desgewenst met ondertiteling, kunnen worden vertoond. De voorstellingen hebben tot doel de discussie te stimuleren over allerlei VGW-onderwerpen en met name nieuwe vormen van werk, en om bij een breed publiek de aandacht te vestigen op het belang van veiligheid en gezondheid op het werk.

Onderwerpen

De documentaires die dit jaar voor de prijs werden genomineerd behandelen een scala aan arbeidsgerelateerde onderwerpen in uitdagende en verhelderende films: de strijd van kleine boeren in het Verenigd Koninkrijk, de gevaren die werknemers lopen in een mijn in de bergen van Bolivië en de mensonterende omgeving van een enorme textielfabriek in India.

Links

Bron: EU-OSHA