Buitengewone leden Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk heeft 14 buitengewone leden benoemd, waaronder Prebes' voorzitter Peter De Wilde!

  • Marijke Bruyninckx voor Preventie en Interim, Centrale preventiedienst voor de uitzendsector;
  • Eddie De Block voor VVIB, Vereniging voor Interne Bedrijfsartsen;
  • Geert De Smet voor Co-Prev, Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk;
  • Peter De Wilde voor Prebes, Koninklijke Vlaamse Vereniging voor Preventie en Bescherming;
  • Emmanuel Fabiocchi voor BES, Belgian Ergonomics Society;
  • Philippe Farr voor APBMT, Association Professionnelle Belge des Médecins du Travail;
  • Liesbeth Fivez voor PVI, Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen;
  • Serge Marlier voor ARCoP, Association Royale des Conseillers en Prévention;
  • Juana Maria Palahi Puig voor SSST, Société Scientifique de Santé au Travail;
  • Bruno Vandenwijngaert voor Constructiv;
  • Ulrik Van Soom, voor VWVA, Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Arbeidsgezondheidskunde;
  • Steven Verpaelen voor BSOH, Belgian Society for Occupational Hygiene;
  • Guy Vogt voor B.B.v.Ag, Belgische Beroepsverening voor Arbeidsgeneesheren;
  • Jos Windey voor Certibel vzw - projectgroep GTO/OTC.

Voorstelling

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk is in 1999 in de plaats gekomen van de Hoge Raad voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing van de werkplaatsen. De Hoge Raad PBW werd in 2006 hervormd, zodat de Raad nu alle commissies omvat waarin de sociale partners vertegenwoordigd zijn, die begrepen zijn in de regelgeving over welzijn op het werk.

De Hoge Raad heeft op de eerste plaats de opdracht om op aanvraag adviezen te geven over maatregelen die betrekking hebben op de domeinen omschreven in de Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering  van hun werk. De Hoge Raad kan echter ook op eigen initiatief aangelegenheden daaromtrent bespreken en daarover advies geven.

Hij brengt  daarnaast ook advies uit over de jaarverslagen die door de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het werk of door de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid worden opgesteld.

Hij brengt ook advies uit over de verslagen die door de overheid worden opgesteld ten behoeve van de Commissie van de Europese Unie met betrekking op de praktische tenuitvoerlegging van de richtlijnen over het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en wordt geïnformeerd over de werkzaamheden van de Europese Unie over deze materie.

Organen

Uitvoerend Bureau

Er is een Uitvoerend Bureau dat samengesteld is uit afgevaardigden van de sociale partners die in de Raad zetelen en de voorzitter en de ondervoorzitter en eventuele ambtenaren deskundigen; dit bureau regelt de werkzaamheden van de Hoge Raad (agenda, procedures van onderzoek en bespreking en de uitvoering van de beslissingen.

Vaste Commissies

De vaste Commissie van deskundigen

Dit is een commissie van deskundigen bestaande uit personen die beroepshalve of ingevolge hun activiteiten in academische inrichtingen bijzonder bevoegd zijn inzake één of meerdere domeinen die behoren tot het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

Deze vaste commissie heeft als opdracht om, op verzoek van de Minister of op verzoek van de Hoge Raad of van zijn uitvoerend Bureau elk probleem te bestuderen dat betrekking heeft op het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, verslag uit te brengen over de huidige stand van zaken op het vlak van de wetenschappelijke en praktische kennis in dit verband en eventueel terzake voorstellen te formuleren.

De vaste Commissie sensibilisatie en communicatie

Deze commissie oefent alle opdrachten uit die destijds door de Nationale Adviserende Raad verzekerd werden.

Deze commissie heeft als opdracht

  1. de acties te evalueren inzake communicatie met betrekking tot welzijn op het werk die in
    het afgelopen kalenderjaar werden uitgevoerd, inzonderheid deze die uitgingen van de afdeling promotie over het welzijn op het werk van de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid;
  2. adviezen te verstrekken en voorstellen te doen betreffende de communicatie inzake welzijn op het werk in het algemeen en betreffende het actieplan dat inzake communicatie voor het volgend kalenderjaar wordt opgesteld door de afdeling promotie over het welzijn op het werk in het bijzonder;
  3. adviezen te verstrekken en voorstellen te doen betreffende het onderzoek met betrekking tot welzijn op het werk in het algemeen en betreffende het actieplan voor onderzoek opgesteld door de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid voor het volgend kalenderjaar in het bijzonder;
  4. het uitgevoerde onderzoek te evalueren en inzonderheid de uitvoering van het actieplan voor onderzoek van de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid van het afgelopen kalenderjaar;
  5. de functie uit te oefenen van het vast bureau van het Belgisch steunpunt van het Europees Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk;
  6. het uitbrengen van de adviezen betreffende de toelage voor sociaal onderzoek en voor vorming van de werknemersvertegenwoordigers in de onderneming.

Deze commissie is samengesteld uit de leden van het Uitvoerend Bureau, ambtenaren en deskundigen. De directeur-generaal van de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid neemt het voorzitterschap ervan waar. De samenstelling wijzigt in functie van de opdrachten. Zo wordt de commissie aangevuld met de secretarissen van de provinciale comités voor de bevordering van de arbeid wanneer opdrachten uitgevoerd worden opgesomd in het vorige lid, 1° en 2°.

Meer informatie