Veiligheid van leerkrachten in de elektrotechnische sector

  • 24/01/2018
Op de website www.stroomopwaarts.be vinden leerkrachten en begeleiders gratis promo- en educatief materiaal voor het elektrotechnisch onderwijs. Dit is een initiatief van Volta, de nationale koepelorganisatie van de sectororganisaties die actief zijn in de wereld van de elektrotechniek.

Veilig werken is van levensbelang

In de praktische gids Safety first! vind je een helder en duidelijk antwoord op essentiële vragen rond veiligheid. Leerrijk in de klas, nuttig op de werkvloer. Een greep uit de inhoud:

  • Hoe gebruik je Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) op de juiste manier?
  • Waar moet je op letten als je met ladders of steigers werkt?
  • Waar blijf je met elektro-afval?
  • Hoe je til je zware lasten zonder je rug te breken?
  • Waarom is persoonlijke hygiëne zo belangrijk, ook als je aan het werk bent?
  • Hoe vermijd je elektrocutie?
  • Meer over stekkers en snoeren 

Safety first! oogt fris en is in klare taal geschreven. Een handig & to-the-point hulpmiddel voor jouw lessen rond veiligheid. Download de gids Safety First

Volta

Binnen Volta werken Vormelek, Tecnolec en het Fonds voor Bestaanszekerheid (FBZ) samen aan een sterke omkadering van de opleiding tot en het beroep van elektrotechnicus.

De sociale partners, zijnde de werknemersorganisaties (ACV-CSC METEA, ABVV-Metaal en MWB-FGTB) en de werkgeversorganisaties (Eloya, Fedelec, FEE en Nelectra) zijn vragende partij voor meer aandacht voor de instroom in opleiding en beroep. Zij hebben o.a. de Elektroclub, WATT’s Up en Stroom-Opwaarts opgericht om hun ambities waar te maken.

Met Electro Brain organiseert de sector ook jaarlijks een proef voor jongeren/cursisten in een elektrotechnische opleiding waar ze kunnen nagaan of ze voorbereid zijn op het bedrijfsleven.

Leren uit ongevallen

Op de website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk (BeSWIC) zijn er verschillende fiches van lessen uit arbeidsongevallen beschikbaar. Twee daarvan hebben te maken elektrocutie. 

Meer informatie

Fondsen voor bestaanszekerheid

Meer informatie over de fondsen en de lijsten van de fondsen zijn beschikbaar bij de FOD Werkgelegenheid Fondsen voor Bestaanszekerheid.


Volg de sessie over elektrische installaties op Prenne 45

01.03.18 | Een haalbare risicoanalyse op een elektrische installatie | 9.50 - 10.35u

Werkgevers zijn volgens boek III, titel 2 van de codex verplicht om een risicoanalyse van hun elektrische installaties uit te voeren. In de zoektocht naar een geschikte risicoanalyse kwam, na overleg en bijsturing, een haalbare risicoanalysemethodiek tot stand. Deze risicoanalysemethodiek zal worden toegelicht met praktische duiding en zal ter beschikking worden gesteld, zodat er dadelijk mee kan gewerkt worden.

Dany Vanharen - Coördinerend preventieadviseur, Scholengemeenschap Sint-Quintinus 

Bekijk het volledige programma