Onderzoek naar toegelaten activiteit bij gedeeltelijke werkhervatting

  • 16/02/2018

Op dit moment is er een studie opgezet naar de evaluatie van het systeem van toegelaten arbeid (gedeeltelijke werkhervatting). Het onderzoek wordt uitgevoerd door de KU Leuven, in opdracht van het RIZIV. Het doel van de studie is te onderzoeken wat de knelpunten en mogelijkheden tot verbetering zijn van het systeem van gedeeltelijke werkhervatting voor arbeidsongeschikte werknemers, gezien door verschillende stakeholders.

Verschillende focusgroepen

Het is niet geheel duidelijk welke de knelpunten zijn die specifiek zijn voor het gebruik van het Belgische systeem van gedeeltelijke werkhervatting. Daarom, en om de knelpunten aan te kunnen pakken, worden er focusgroepen gehouden met diverse stakeholders (werknemers, werkgevers en verschillende artsen). Op basis van de ervaringen die gedeeld zijn, zullen er beleidsaanbevelingen geformuleerd worden voor het RIZIV. Aanpassingen in het beleid met betrekking tot gedeeltelijke werkhervatting zouden wellicht kunnen zorgen voor een gemakkelijkere en betere toepassing van het systeem van toegelaten arbeid.

Overtuig je werkgever!

Op dit moment hebben er al veel arbeidsgeneesheren, maar nog weinig werkgevers deelgenomen aan de studie inzake de toegelaten activiteit. KU Leuven zou u dan ook willen vragen om deze oproep tot deelname aan de studie te verspreiden naar de werkgevers waarmee u in contact staat. Indien zij wensen deel te nemen of meer informatie over de studie wensen, kunnen zij KU Leuven contacteren op het volgende e-mailadres: miriam.vandick@kuleuven.be

We streven naar een focusgroep van 4 tot 10 werkgevers (i.e. leidinggevenden, HR-managers), waarin ervaringen en ideeën/meningen met betrekking tot het systeem van de toegelaten activiteit worden gedeeld.

Het tijdstip

In overleg met alle werkgevers zal er een dag en tijdstip voor de focusgroep gekozen worden, met behulp van deze doodle. Aangezien de focusgroep 1 tot 1,5 uur zal duren, kunnen er best twee achtereenvolgende uren gekozen worden waarop kan worden deelgenomen aan de groep.

De locatie

De focusgroep zal plaatsvinden aan de Kapucijnenvoer 35 in Leuven. Een verplaatsingsvergoeding zal worden voorzien.