Werken met cobots

Een cobot is een meewerkende robot of ‘collaborative’ robot. Die robots werken niet langer afgescheiden, zoals bv. een lasrobot, maar delen dezelfde werkplaats als mensen. De technische specificatie ISO/TS 15066 van de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) ondersteunt productiebedrijven bij hun risicoanalyse wanneer ze samenwerkende robotsystemen inzetten.

De technische specificatie is opgebouwd rond de idee dat, indien er incidenteel contact is tussen een mens en cobot, dat niet tot verwondingen of pijn mag leiden. De ISO/TS 15066 schrijft voor

  • De kracht van cobots binnen de limieten van de menselijke pijngrens wordt begrensd;
  • De cobot menselijke aanwezigheid detecteert en maatregelen neemt om een veilige afstand te bewaren of zichzelf dient uit te schakelen indien die grenzen overschreden worden.

De ISO/TS 15066 vormt een aanvulling op de norm ISO 10218 uit 2011, die meer op de veiligheidsvereisten van traditionele industrierobots is afgestemd.

Meer informatie

Bron | BeSWIC Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk

Studiedag ergonomie en collaborative robots

De BES organiseert op 22 maart 2018 een nationale studiedag over Cobots. Deze nieuwe type robots werden ontwikkeld om nauwer samen te werken met de operator.

Het is daarom van essentieel belang om vanaf de ontwerpfase ook na te denken over de ergonomie en de interactie met zijn gebruiker.

Exoskeletten

Exoskeletten, een soort verlengstuk van het menselijke lichaam, vormen op hun beurt een bijzondere vorm van (enkelvoudige) cobots. Naast de motorische versterkingen en prestaties in diverse industriële domeinen, dringen ze ook binnen in de omgeving van de gezondheid en bij mensen met een motorische handicap.

Deze nationale studiedag werkt een licht op deze nieuwe technologie, de normen, de toepassingen, de voordelen en de limieten. Meer informatie over deze studiedag kan gevonden worden op http://www.besweb.be/node/122