Wie is wie? De expertiseartsen en hun opdracht

Mag de arbeidsgeneesheer informatie opvragen bij mijn huisarts? Wat kan ik doen als ik niet akkoord ga met de beslissing van de adviserend arts? Hoe kan ik mij voorbereiden op een medische expertise bij de verzekeringsmaatschappij?

Over de expertisearts ...

Als patiënt kom je niet alleen in contact met je huisarts of specialist. Soms krijg je ook te maken met een expertisearts: een preventieadviseur-arbeidsgeneesheer, een adviserend arts, een controlearts,… Met deze artsen heb je niet dezelfde vertrouwensrelatie als met je huisarts of specialist. Ze werken in dienst van je werkgever of een verzekeringsinstelling. Ze staan niet altijd aan jouw kant. Een expertisearts moet je zeggen voor wie hij werkt en wat zijn opdracht is, maar dat wordt wel eens vergeten. Als patiënt heb je je eigen zorgen en denk je er niet altijd aan om het te vragen. Je weet niet precies wie voor je staat, hoe de procedure verloopt, wat je moet vertellen en wat je beter niet zegt. Dat kan je behoorlijk onzeker maken. Met deze informatie helpt het Vlaams Patiëntenplatform vzw je een eind op weg. Ze leggen duidelijk uit wie de expertiseartsen zijn en wat hun opdracht is. Ze overlopen de procedures en vertellen hoe je je als patiënt kan laten ondersteunen. Een goede verstandhouding tussen arts en patiënt, gebaseerd op rechten en plichten, is cruciaal. Dat geldt ook voor de relatie tussen de patiënt en de expertisearts.

Wie kent de verschillende artsen?

Zowel in een bedrijfscontext als in je privésituatie (als patiënt) kan je in contact komen met verschillende type artsen. De huisarts, preventieadviseur arbeidsgeneesheer, arts van het ziekenfonds, arts ingezet door een arbeidsongevallenverzekeraar en de controlearts zullen wel gekend zijn. Maar niet iedereen kent de RIZIV-arts, verzekeringsarts, CARA-arts, arts van de FOD Sociale Zekerheid. Het Vlaams Patiëntenforum heeft in 2018 zijn brochure geactualiseerd onder andere naar aanleiding van de nieuwe re-integratiewetgeving.

Parlementaire vragen en andere initiatieven over re-integratie

Er zijn al diverse parlementaire vragen hierover gesteld. Er is ook een eerste evaluatie bezig in de Nationale Arbeidsraad (NAR). Op donderdag 29 maart 2018 was er een verhit debat in De Kamer nav de oproep van een vakorganisatie dat personen in een re-integratietraject zich best niet aanbieden bij de arbeidsgeneesheer als er een vrees is om ontslagen te worden. Nadien volgde er een “Twittergevecht” onder enkele stakeholders. Lees het debat op pagina 8 tot en met 10 van het Integraal Verslag.

Re-integratie op de Prenne

Op het bijscholing- en netwerkevent Prenne 46 komt re-integratie ook aan bod. Blader door het programma van 14 juni 2018.

ERGONOMIE 2 | Re-integratie na ziekte of ongeval: rol van ergonomie
Terugkeren naar het werk na ziekte of ongeval gaat vaak gepaard met een periode van aangepast werk. Door de ergonomische belasting van elke werkpost in kaart te brengen, worden de mogelijkheden voor aangepast werk zichtbaar. Het blijft immers een uitdaging om een perfecte “fit” te vinden tussen medisch advies, mogelijkheden en beperkingen van de medewerker en de noden van het bedrijf.