Kris Peeters waarschuwt voor gebruik van hoogtewerkers als springplatform

Op verschillende festivals kan je deze zomer vanaf een springplatform op een reusachtig luchtkussen landen. Daarbij worden soms hoogtewerkers ingezet, maar dat is niet veilig, zo heeft de FOD Economie vastgesteld. Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters laat nu alle gemeenten aanschrijven, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.

Kris Peeters: “Hoogtewerkers zijn ontworpen om op een hoogte te kunnen werken, maar ze zijn niet bedoeld om af te springen. Hun stabiliteit is daarvoor niet aangepast. Bij een sprong van een hoogtewerker kan die zich verplaatsen of zelfs kantelen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden voor de persoon die springt en voor omstaanders.

Als alternatief voor een hoogtewerker kan een stelling gebruikt worden. Daarbij moet uiteraard worden gezorgd dat de opstelling aangepast is aan de activiteit op vlak van stabiliteit en verankering.

Een hoogwerker als springplatform?

Een hoogwerker is niet ontworpen om als springplatform te dienen bij vrijetijdsactiviteiten zoals extreme ontspanningsevenementen. Immers, volgens artikel 267.2.3 van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming (ARAB), is een hoogwerker een toestel dat een werkplatform omvat voor een of meerdere personen en hun eventueel materieel en dat speciaal bestemd is voor het uitvoeren van montage-, herstellings- en onderhoudswerken zonder het werkplatform te verlaten. Het geheel is geplaatst op een verrijdbaar onderstel.

Een hoogwerker is dus niet ontworpen om toe te laten dat men het platform verlaat, en nog minder dat men ervan af springt. De hoogwerker zou kunnen kantelen of zich verplaatsen en de val van een consument of een werknemer veroorzaken.

Om deze redenen is het gebruik van een hoogwerker als springplatform bij vrijetijdsactiviteiten verboden.

Het in vrije val springen naar een reusachtig luchtkussen (of elke andere opvangzone) is toegelaten, maar op voorwaarde dat de activiteit voldoet aan de wettelijke voorschriften. De activiteit moet veilig zijn. De sprong moet plaatsvinden vanaf een aangepast platform dat speciaal ontworpen is voor de sprong, bijvoorbeeld in de vorm van opblaasbare constructies.

Een stelling mag worden gebruikt, maar uitsluitend op voorwaarde dat de berekening en het stabiliteits- en verankeringsplan ervan aan deze specifieke activiteit zijn aangepast. 

Voorwaarden voor het organiseren van een extreem ontspanningsevenement

Om te voldoen aan de veiligheidsverplichtingen voor het organiseren van een extreem ontspanningsevenement, moeten de volgende stappen worden gevolgd

  1. de organisator maakt een situatieschets van het evenement op en een lijst met de benodigde producten en hun kenmerken;
  2. de organisator stelt een risicoanalyse op;
  3. indien het in overeenstemming is met een norm, mag de organisator vermelden dat het EOE wordt verondersteld te voldoen aan de algemene veiligheidsverplichting voor de betreffende gevaarsaspecten;
  4. de organisator stelt preventiemaatregelen op;
  5. de organisator past deze preventiemaatregelen toe;
  6. de organisator wijst een veiligheidscoördinator aan die aanwezig is gedurende het EOE;
  7. de organisator neemt maatregelen (opleiding, inspectie, onderhoud, …) zodat de deelnemers en derden niet worden blootgesteld aan onaanvaardbare risico’s en gevaren.

Volgende inlichtingen moeten duidelijk aangegeven en leesbaar zijn voor de consument of deelnemer

  • waarschuwingen en opschriften over veiligheid,
  • de naam of de maatschappelijke benaming van de organisator,
  • het adres van de organisator,
  • andere relevante info.

Onthoud dat bordjes met waarschuwingen zoals “gebruik op eigen risico” (of gelijkaardige vermeldingen) niet toegelaten zijn.

Officieel standpunt van de FOD Economie over het gebruik van kranen voor het hijsen van mensen tijdens ontspanningsevenementen (PDF, 41.2 KB).

Meer informatie