Brandweer steeds meer opgeroepen voor brandende elektrische wagens

Tegenwoordig is het noodzakelijk om te controleren of een auto over een (deels) elektrische aandrijving beschikt als deze in brand staat. Want elektrische wagens vragen om een andere aanpak van blussen.

Andere aanpak van blussen

Brandweerkorpsen in ons land moeten steeds vaker autobranden blussen bij hybride en elektrische wagens. Enerzijds logisch, omdat steeds meer van die auto's rondrijden. Maar anderzijds baart het zorgen, want een dergelijke brand is veel heviger en moeilijker onder controle te krijgen. Het gevolg is dat brandweerkorpsen zich dan ook moeten trainen in deze andere aanpak van blussen. Op termijn zullen alle korpsen in Vlaanderen in staat moeten zijn de nieuwe aanpak toe te passen.

"De branden zijn veel heviger en de hitte loopt hoger op. De procedure die wij uitgetekend hebben voorziet in het onderdompelen van de wagen in een container met water en dat gedurende 24 uur” - Steven Van Vooren, brandweerzone Centrum in Gent


© VTM Nieuws

Onderdompelen in een bak water

De brandweer gaat elektrische auto’s die in brand hebben gestaan na een ongeluk onderdompelen in een bak water. Zo is er zekerheid dat de accu niet weer in brand vliegt. De batterijen zitten namelijk zo goed ingepakt dat het lastig is om te koelen. Je kan het vergelijken met een brandwond. Die moet  ook onder koud stromend water worden gehouden.

Brand op de Prenne

  • Evacuatie: de huidige wetgevingen
    Evacuatie in mijn gebouw? Na deze uitleg heb je een idee van welke doorgang in jouw gebouw dient te zijn. De verschillende regelgevingen wordt hier besproken vertrekkend van een voorbeeld.
  • Het verhaal van het bierkaartje
    De brandweer werkt per definitie niet preventief, maar reactief en vaak in dynamische risicovolle situaties. Toch kan men ook bij een hulpdienst proactief nadenken over risico’s. Met brandweermaninnood.be werken we al jaren aan een veiligere en performantere brandweer. Deze presentatie wil een inzicht geven hoe de brandweer van België probeert om te gaan met de risico’s van moderne binnenbrandbestrijding.
  • De preventieadviseur en link naar de hulpverleningszone
    Wanneer zal de preventieadviseur contact opnemen met de brandweer? Wat kan hij verwachten van de brandweer? Adviezen of een oefenbeleid.
  • Leerzame brand: Gevelbrand in Roubaix / Grenfel
    Wat is er gebeurd en kan dit ook in België? Hoe zal de brandweer die hiermee geconfronteerd wordt deze interventies uitvoeren? Wat zijn de gevolgen qua nieuwe regelgeving?

Bekijk alle modules van Prenne 50.

Meer informatie

[bron: vtm, hbvl, gocar, AD]