Ken jij de afstandsregels bij hoogspanningslijnen?

Afstand houden om bepaalde gevaren te vermijden is een goed principe. Ook bij hoogspanningslijnen is dit het geval. Voor elk spanningsniveau is de te respecteren veiligheidsafstand verschillend. Hoe hoger de spanning, hoe groter de afstand die men moet houden.

Ongeval met hoogspanningskabel bij Hockey Mol

Op 18 mei 2019 werden er bij een kampioenenviering van de lokale Hockey club in Mol slingers in de lucht geschoten op het veld. Deze slingers kwamen te dicht in de buurt van de hoogspanningskabels die 8 meter boven het terrein liepen. Hierdoor werd de elektriciteit naar beneden geleid en werd het via de ijzeren hekken rond het terrein naar de kantine eruit geslagen.Een 20-tal mensen die in de buurt van de omheining stonden, werden getroffen door deze stroominslag en werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Naast het medisch interventieplan werd ook Dringende Sociale Interventie (DSI) van het Rode Kruis ingeschakeld mogelijke trauma’s bij de toeschouwers en de spelers die ongedeerd bleven op te vangen.

Afstandsregels bij hoogspanningslijnen

Een hoogspanningsinstallatie naderen is levensgevaarlijk! Ook zonder een hoogspanningselement aan te raken loop je altijd gevaar. Voor elk spanningsniveau is de te respecteren veiligheidsafstand verschillend. Hoe hoger de spanning, hoe groter de afstand die men moet houden. Blijf zeker op minstens 10 meter afstand van elke hoogspanningsinstallatie!

Blijf zeker op minstens 10 meter afstand van elke hoogspanningsinstallatie!

De draden van een hoogspanningslijn kunnen bij felle wind zijdelings uitzwaaien. Bij warm weer en als een lijn sterk belast is, zet deze uit en gaat ze doorhangen (tot 2 meter dieper). De afstand tot een bepaald punt kan hierdoor aanzienlijk variëren: hiermee moet rekening worden gehouden bij het bepalen van de veiligheidsafstand.

Elektriciteit op Prenne 50

Op de 50e Prenne zijn er 3 modules rond elektriciteit en 1 hiervan gaat over de instrumenten voor contractoren bij werkzaamheden bij Elia.

  • Instrumenten contractorveiligheid bij Elia
    Op de website van Elia is zeer veel informatie te vinden voor contractoren: AVIL, AVIP, BVIL, BVIP ... De diverse instrumenten zullen overlopen worden - niet alleen in het kader van elektrische risico’s maar ook andere risico’s - en de verplichte opleidingstoetsen.

Bekijk alle modules van Prenne 50 op 13 juni 2019 in Leuven.

Meer informatie

[bron: vrt, elia]