Verkeersboetes met 4 verschillende veiligheidsboodschappen
Nieuws

Verkeersboetes met 4 verschillende veiligheidsboodschappen

Snelheid, alcohol en gsm’en achter het stuur zijn veelvoorkomende oorzaken van verkeersongevallen. Voor het eerst zullen overtreders samen met hun boete een bewustmakingsboodschap ontvangen.

  • 02 jul. 2019
  • Veiligheidscultuur

Snelheid, alcohol en gsm’en achter het stuur zijn de vaakst voorkomende oorzaken van verkeersongevallen in België. De overheden willen wijzen op de risico’s van gevaarlijk gedrag op de weg. Voor het eerst zullen de overtreders daarom samen met hun boete een informatie- en bewustmakingsboodschap ontvangen.

Boetes met 4 verkeersveiligheidsboodschappen

De FOD Mobiliteit en Vervoer, de FOD Justitie, de FOD Financiën, de politie, VIAS institute en de gewesten slaan de handen in elkaar om de verkeersveiligheid te verhogen. Daarom zullen alle overtreders samen met hun boete een semi-gepersonaliseerde bewustmakingsboodschap ontvangen. In eerste instantie zal het gaan om overdreven snelheid op de autosnelwegen, drinken en rijden, verstrooidheid door gsm-gebruik achter het stuur en het niet dragen van de veiligheidsgordel of het niet gebruiken van kinderzitjes.

Oorzaken van ongevallen

Gsm’en achter het stuur vermenigvuldigt het risico op een ongeval met vier. Snelheid speelt een belangrijke rol in 30% van de ongevallen in België. 38 % van de zwaargewonde bestuurders hebben meer alcohol in het bloed dan de wettelijk toegestane 0,5 ‰. Omdat die cijfers alarmerend zijn, moeten de overtreders beter bewust worden gemaakt voor de risico’s in samenhang met de meest problematische overtredingen.

Verbintenis van de Staat

De partners streven ernaar de verkeersveiligheid te verhogen en recidive tegen te gaan. Met het oog daarop hebben zij de dossiers gecentraliseerd en gedigitaliseerd, het mogelijk gemaakt om online te betalen, het gemakkelijker gemaakt om gegevens te verzamelen, het mogelijk gemaakt om een globaal overzicht te hebben van de overtredingen en gezorgd voor de gelijke behandeling van Belgen en buitenlanders.

In het kader van dat streven werden reeds verschillende oplossingen uitgewerkt. Zoals strengere wetgeving, strengere straffen en, recentelijk, semi-gepersonaliseerde bewustmaking. Dat alles om het aantal verkeersongevallen en -slachtoffers te doen dalen.

Meer informatie

[bron: Federale Overheidsdienst]

Gerelateerde opleidingen

Webinar
Werken met derden

Werken met derden

  • Veiligheidscultuur, Wetgeving
  • online
  • In Company
  • Eén dag
  • 195

Gerelateerde evenementen

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

Teambuilding met een veilig randje: geniet zonder de kater!

  • Gezondheid, Veiligheidscultuur
  • Auditorium Provinciehuis
  • Eén dag

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Europese Raad neemt nieuwe wet aan over veiligheidseisen voor digitale producten

De Raad heeft een wet goedgekeurd over cyberbeveiligings­vereisten voor producten die digitale elementen bevatten (verordening cyberweerbaarheid). De Verordening Cyberweerbaarheid of Cyber Resilience Act (CRA) moet ervoor zorgen dat producten zoals slimme beveiligings­camera's, koelkasten, tv's en speelgoed veilig zijn voordat ze in de handel worden gebracht.
  • Arbeidsveiligheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving
  • 24 dec. 2024
Nieuws

Hoe bereiden we ons voor op noodsituaties?

In België zijn verschillende risico’s aanwezig. Het Nationaal Crisiscentrum (NCCN) heeft als opdracht ons land en onze bevolking weerbaarder te maken tegen deze risico’s. Maar ook als burger kan je een belangrijke rol spelen voor je eigen veiligheid en die van je naasten.
  • Veiligheidscultuur, Psychosociaal, Vertrouwenspersoon
  • 23 dec. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks