Het AREI is dood, leve de nieuwe drieling! In plaats van het oude AREI, komen er nu 3 boeken in de plaats die de technische regels voor elektrische installaties bevatten.
Het nieuwe AREI treedt overeenkomstig artikel 19 in werking op de eerste dag van de achtste maand die volgt op de maand van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad, dit is op 1 juni 2020. Dit maakt dus ook dat het oude AREI nog 7 maanden van toepassing blijft.
Het oude AREI blijft nog 7 maanden van toepassing.
Het bestaande AREI dateert al van 1981 en is dus al meer dan 38 jaar oud en bovendien meermaals gewijzigd, moeilijk leesbaar en aanpasbaar. Ook was het toepassingsgebied veel te uitgebreid. Om tegemoet te komen aan deze nadelen, wordt het nieuwe AREI opgesplitst in 3 boekdelen, per type installatie (zie verder) en wordt de leesbaarheid sterk verhoogd. De nieuwe structuur van het AREI is tevens gebaseerd op deze van de geharmoniseerde Europese normen van CENELEC (zoals de IEC 60364-reeks) en de EN-normen.
Bijkomend doel van de herstructurering is het respecteren van de huidige AREI-regels, in de mate van het mogelijke, zodat de overgang zo klein mogelijk blijft. Maar hierbij wel al de wijzigingen mee te nemen waarover de werkgroepen die deze tekst opstelden, akkoord waren, zoals deze over de preventieve maatregelen tegen brand (het oude art. 104).
Het nieuwe AREI, dat de technische regels bevat voor elektrische installaties, wordt verdeeld in 3 thematische boeken met elk een ander toepassingsgebied.
Elk boek bestaat uit 9 'vaste' delen
Deze 9 delen worden op hun beurt onderverdeeld in hoofstukken, afdelingen, onderafdelingen, .... De nummering van de artikels verdwijnt, er is geen doorlopende artikelnummering meer zoals hun het geval was, maar wel deel 1, hoofdstuk 2, afdeling X, ... En binnen een boekdeel, bvb, deel 7, regels voor de installaties en speciale locaties, wordt opnieuw een bijna identieke structuur aangehouden als deze van de geharmoniseerde normen zoals IEC 60364-7 (hoofdstuk 7.1 baden en douches, hoofdstuk 7.2 zwembaden, 7.3 sauna's, ...).
Een heel pak definities zijn vernieuwd om onduidelijkheden uit het verleden weg te werken. Zo zijn er nieuwe definities voor:
Of totaal nieuwe definities zoals voor:
Naast een heel grondige herstructurering werden er ook inhoudelijke wijzigingen aangebracht ten aanzien van de huidige tekst:
De vitale circuits verdwijnen en 2 nieuwe types installaties verschijnen, namelijk kritische en veiligheidsinstallatie.
Nieuw is ook dat de uitbater of zijn afgevaardigde een risicoanalyse van de veiligheidsinstallaties moet uitvoeren. Om te bepalen welke installaties veiligheidsinstallaties dienen te zijn, hun tijd van functiebehoud (het AREI schrijft deze tijd niet meer restrictief voor zoals nu het geval is op 1 uur) en om de kenmerken van de veiligheidsbronnen vast te leggen. Ook voor een kritische installatie moet een risicoanalyse worden uitgevoerd door de uitbater of zijn afgevaardigde. Hierbij moet rekening gehouden worden met het functiebehoud bij een elektrische fout, bij een brand of door het uitvallen de elektrische installatie door uitwendige invloeden.
Alleen al in deel 1 wordt de term 'risicoanalyse' 40 keer gebruikt. Dit is een pak meer dan in het oude AREI. En geeft dus een pak meer werk voor de uitbaters (werkgevers) maar ongetwijfeld ook voor de preventieadviseurs.
Maar let op, vaak gaat het over een uitbreiding van de verplichtingen, waarbij de regels in het AREI slechts een minimum vormen.
Zo staat er bijvoorbeeld in de onderafdeling voor bescherming tegen brand de volgende zin: "De uitbater of zijn afgevaardigde kan op basis van een risicoanalyse of wettelijke eisen bepalen dat andere ruimten, die niet door de tabel 4.10. bedoeld worden en waarvan de evacuatie van deze ruimten door de vorming van rook bij brand kan beïnvloed worden, het voorschrift van punt a. van onderafdeling 4.3.3.7. moeten respecteren." In andere gevallen zijn het wel onoverkomenlijke risicoanalyses zoals de reeds vermelde analyse van veiligheidsinstallaties.
Met deze herstructurering is het einde van de evolutie van het AREI nog niet in zicht. Er staan nog meerdere topics op de 'wishlist' van de diverse werkgroepen, zoals een aanpassing van de externe invloedsfactoren aan de Europese normen of nog een uitbreiding van deel 7 voor speciale installaties zoals de toevoeging van regels voor lokalen voor medisch gebruik, zonnepaneelinstallaties, laadpalen voor elektrische voertuigen, ...
Voor de bestaande laagspanningsinstallaties gelden alle delen van boek 1. Voor nieuwe installaties, dit zijn installaties waarvan de uitvoering, wijziging of uitbreiding wordt begonnen na de inwerkingtreding van dit besluit, wordt deel 8 van boek 1 uitgesloten. Voor bestaande hoogspanningsinstallaties geldt hetzelfde principe : alle delen van boek 2 zijn van toepassing. En deel 8 is ook niet van toepassing voor nieuwe hoogspanningsinstallaties. Idem voor bestaande en nieuwe installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie en boek 3.
Overeenkomstig artikel 8 gelden de voorzorgsmaatregelen tegen brand in de delen 4 en 5 van de boeken 1 en 3 voor de kabels ten behoeve van communicatie en informatietechnologie, van signalisatie of bediening, die in de elektrische installaties van de boeken 1 en 3 geïntegreerd worden en waarvan de uitvoering, wijziging of uitbreiding werd begonnen na 4 september 2013.
Artikel 17 strekt tot de opheffing van het KB van 10 maart 1981 en van een reeks verwante (vooral ministeriële) besluiten. De inhoud van die ministeriële besluiten is geïntegreerd in het nieuwe AREI.
Overeenkomstig artikel 18 moeten verwijzingen naar het KB van 10 maart 1981 worden gelezen als verwijzingen naar de toepasselijke bepalingen van het nieuwe AREI. Daartoe bepaalt artikel 18 via bijlage 4 het verband tussen het oude AREI en de drie nieuwe Boeken door middel van concordantietabellen. Deze concordantietabellen zullen ook beschikbaar zijn op de website van de Federale Overheidsdienst Economie.