Studiebureau Jonckheere en Sthep winnaars Liantis awards 2019

 • 11/10/2019

Op donderdag 10 oktober vielen Studiebureau Jonckheere en dienstenchequebedrijf Sthep in de prijzen tijdens de Liantis awards 2019 met hun vernieuwende projecten. Bij de studenten gingen de awards naar Inge Desmedt (Syntra West) en Claudia Rooman (UGent). 

Innovatieve projecten

Op donderdag 10 oktober 2019 werd voor de 19de keer de Liantis awards uitgereikt aan twee studenten en twee professionals voor hun innovatieve projecten op het vlak van Personeelsbeleid en Welzijn & Preventie. Nadat ze hun werk kwamen voorstellen tijdens een jurydag, verkoos de onafhankelijke jury van specialisten uit de bedrijfs- en academische wereld deze laureaten. Prebes maakte deel uit van deze jury.

Loopbaancoaching voor huishoudhulpen

Sthep, een dienstencheuqebedrijf uit Peer, lanceerde het voorbije jaar een ambitieus project voor loopbaancoaching.

 • Het bedrijf stelde jobcoaches aan die de schakel vormen tussen huishoudhulpen en klanten.
 • Een 100-tal huishoudhulpen krijgt zo concrete begeleiding op de werkvloer en een duidelijk aanspreekpunt als er zich iets voordoet.
 • Diezelfde jobcoaches brengen klanten op voorhand een bezoekje om een optimale match met de huishoudhulp te garanderen.

Het systeem met jobcoaches zorgt voor meer betrokkenheid van de medewerkers bij Sthep. De begeleiding vertaalt zich in een lager ziekteverzuim en heldere communicatie bij problemen.

Jongeren enthousiasmeren voor een job

Bij de studenten was de award voor Claudia Rooman (UGent). Haar diepgaande thesis onderzocht hoe stereotypen in vacatures jongeren soms tegenhouden om te solliciteren. Jongeren vinden moeilijk aansluiting op de arbeidsmarkt. In haar masterthesis onderzocht de 23-jarige masterstudente Bedrijfspsychologie en Personeelsbeleid Claudia Rooman waar het precies fout loopt.

Ze stelde onder andere vast dat de specifieke bewoording in vacatures een stevige impact heeft. Zo voelen jongeren zich minder aangetrokken tot vacatures met persoonsgebonden vereisten.

De vereiste ‘je bent gedisciplineerd’ doet jongeren bijvoorbeeld vermoeden dat de werkgever dit niet in hen zal zien omdat ze jong zijn. Wie zijn vacatures opstelt met aandacht voor dergelijke gevoeligheden door te kiezen voor alternatieve formuleringen, zal meer kans maken om jongeren te enthousiasmeren voor een job.

Bibliotheekuren en centrale dispatch voor e-mails

Bij de professionals in de categorie Welzijn en Preventie ging de award dit jaar naar Studiebureau Jonckheere. De adviseurs en ingenieurs van Studiebureau Jonckheere omarmden onlangs een unieke e-mailpolicy.

 • Al het inkomend e-mailverkeer komt op één centrale plek toe.
 • Vandaaruit wordt het dagelijks maar op twee momenten doorgestuurd naar de 35 medewerkers.
 • Iedere werkdag start met twee ‘biliotheekuren’: twee uur lang blijft het muisstil en mogen de medewerkers elkaar niet storen.

Het doel van deze maatregelen? Gezonde én productievere medewerkers, die in een stabiele werkomgeving het beste van zichzelf kunnen geven. De aanpak, met een sterke focus op deconnecteren, lijkt eenvoudig, maar heeft toch een zeer groot effect. Bovendien deinst het bedrijf er niet voor terug om ook derden te sensibiliseren. 

Bestrijding van de bruingemarmerde stinkwants

De award voor studenten ging dan weer naar Inge Desmedt (Syntra West) voor haar thesis rond de bestrijding van de bruingemarmerde stinkwants, een beestje dat het de medewerkers van Wallenius Wilhelmsen Logistics in Zeebrugge niet makkelijk maakt.

Jury

Een onafhankelijke jury van specialisten uit de bedrijfs- en academische wereld verkozen deze laureaten. Prebes maakte deel uit van de jury, nl. Charles Demeyer (vice-voorzitter Prebes West-Vlaanderen) en Dominic Hermans (bestuurslid Prebes). Dominic Hermans was de plaatsvervangend juryvoorzitter ter vervanging van ir. Luc Van Hamme (administrateur-generaal FOD WASO TWW) en mocht de studenten in de bloemetjes zetten op de Awards in het concertgebouw in Brugge.

Meer weten?

 • Studiebureau Jonckheere en Sthep winnaars Liantis awards 2019 | Liantis 
 • Brugse bedrijfsleider krijgt prijs omdat hij personeel laat zwijgen | Radio 2 
 • Zwijgen tussen 8 en 10 uur | VRT
 • Opleidingssessie 'Wendbaar, weerbaar en werkbaar werken' | Prenne 52