Digitalisering reinigingsproces tankauto’s: Responsible Care Award

Voor het tweede jaar op rij heeft Essenscia, de Belgische sectorfederatie voor de chemie en life sciences, de Europese ‘Responsible Care Award’ gewonnen. Het kreeg de prijs voor de digitalisatie van het reinigingsproces van tankwagens.

Bij elke stap in het logistiek proces moet een speciaal reinigingsdocument opgemaakt worden met nauwkeurige informatie over de inhoud, de schoonmaak en het transport van de betrokken tankwagen. Jaarlijks gaat het om zowat 3 miljoen papieren documenten.

In 2015 nam Essenscia het initiatief om dit proces te digitaliseren, samen met EFTCO (European Federation of Tank Cleaning Organisations) en ECTA (European Chemical Transport Association). Er werd ook een beveiligd digitaal platform opgericht, de European Chemical Logistics Information Council, die het systeem als een onafhankelijke partner beheert. Het doel is om de papieren documenten in de EU uit te bannen. De bedoeling is dat uiteindelijk heel de EU op deze manier gaat werken.

Ecta

Ecta is de Europese chemische transport organisatie. Zij onderschrijven ook Responsible Care en maken diverse codes van goede praktijk en gidsen voor hun leden. 

Ecta op Prenne 52

ECTA’s Responsible Care programma

De Europese chemische vervoersorganisatie (ECTA) heeft veel instrumenten en brochures over hoe op een veilige en duurzame manier producten kunnen geladen, gelost en vervoerd worden. Hierbij zijn er vele raakvlakken met taken van de preventieadviseur. In deze presentatie zal een overzicht gegeven worden met o.a. SQAS 2019, behaviour based safety (BBS), SULID en andere best practices.

Evert de Jong - responsible care director, ECTA

Prenne 52 | 05.12.2019 | Antwerpen

[bron: Ecta]