Werkdruk en prestatiedrang: 1,3 miljoen werknemers met burn-outklachten

Stress op het werk groeit. Steeds vaker draait het om presteren, om sneller en efficiënter werken. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. Jaarlijks verzuimen werknemers 11 miljoen dagen als gevolg van werkstress. Werkgevers kost het verzuim inmiddels 2,8 miljard euro, 300 miljoen meer dan het jaar ervoor, zo blijkt uit onderzoek van TNO, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie in Nederland.

Resultaten Nederlands onderzoek

Werkstress neemt al jarenlang toe en heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018 van TNO en CBS blijkt dat

  • 17,3 procent van alle werknemers in Nederland last heeft van ernstige burn-outklachten
  • vooral jonge mensen tussen 25 en 34 jaar
  • bij een derde van het ziekteverzuim op het werk wordt werkdruk of werkstress als reden gegeven
  • Weinig zelfstandigheid, hoge taakeisen en ongewenst gedrag van klanten, patiënten of leerlingen worden vaak genoemd als stressbronnen

 De werk-gerelateerde gezondheidskosten in 2017 komen op 8,7 miljard euro; daarvan is 4,7 miljard euro het gevolg van mentale en psychische gezondheidsrisico's.

Wat zijn de oorzaken?

De werkstress is het hoogst in het onderwijs, de ict-sector, de zakelijke dienstverlening en de industrie.

Chronische stress leidt tot verlies van concentratie, vermoeidheid, fouten maken, ophopende spanningen en tot gezondheidsklachten.

Op dit moment is 43% van de instroom in de ziektewet het gevolg van psychische aandoeningen waar werkstress een rol in speelt.

Werk en privé lopen bovendien steeds vaker door elkaar. Je neemt werk mee naar huis, je bent continu bereikbaar en smartphone en e-mail werken 24/7. En thuis wacht doorgaans ook een druk sociaal leven en de zorg voor huishouden en kinderen. Een burn-out door het werk vertaalt zich in slapeloze nachten en vermoeidheid wat thuis voor nog meer stress zorgt.

Wat moeten we doen?

Volgens TNO moet de werkstress aan twee kanten aangepakt worden. Aan de ene kant door bij de bron de werkbelasting te verlagen en aan de andere kant bij de werknemer de veerkracht en belastbaarheid te vergroten. Op het werk spelen naast het soort bedrijf en baan de werkprocessen, cultuur, het leidinggeven en mate van autonomie een belangrijke rol.

Op zich zijn stress en spanning niet verkeerd, zegt TNO. Het lichaam reageert op een natuurlijke manier fysiek en psychisch op druk en spanning en helpt om adequaat te reageren op dreiging.

Het wordt echter problematisch als de stress te groot is en te lang aanhoudt en er weinig kans is op herstel is of een verlichting van de werkdruk. Er lijkt maar geen eind te komen aan de groeiende stroom aan informatie en de technostress van pc en smartphone. Een burn-out is dan al snel een feit.

Meer weten?

  • "Gaat u te vaak in het rood"-barometer | Prebes
  • Altijd bereikbaar zijn is niet gezond | Prebes
  • Van stress naar burn-out | Prebes
[bron: NOS]