Natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stress

Universiteit Hasselt en de provincie Limburg zijn gestart met het onderzoeksproject "Natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stress-aandoeningen". Personeelsleden van de provincie Limburg zullen gedurende dit onderzoek verschillende keren tijdens de werkuren deelnemen aan natuurgebaseerde activiteiten. Onderzoekers van UHasselt meten welke impact dit heeft op hun welzijn.

  • Welk effect heeft de natuur op het risico voor een burn-out?
  • Zijn werknemers minder vatbaar voor werkgerelateerde stress wanneer ze tijdens de werkuren kunnen deelnemen aan natuurwandelingen en workshops?
  • En wat is het economische effect hiervan voor het bedrijf, zijn werknemers dan ook productiever?

Het zijn enkele vragen waar dit onderzoek van de provincie Limburg en de UHasselt een antwoord op wil bieden.

Maatschappelijke kost

“Stress gerelateerde aandoeningen zijn een grote maatschappelijke kost, niet alleen voor de gezondheidszorg, maar vooral ook voor de werkgevers”, zegt Silvie Daniels, Centrum voor Milieukunde (CMK) UHasselt. “De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat tegen 2020 psychische problemen de voornaamste oorzaak van verminderde productiviteit op de werkvloer zullen zijn.”

Dit blijkt ook uit een onderzoek van Securex uit 2013. Daarin werd vastgesteld dat 10 % van de werknemers in Vlaanderen leed aan acute mentale vermoeidheidsproblemen en burn-out. Uit recente studies blijkt dat deze cijfers nog stijgen.”

Natuurwandelingen, fietstochten en creatieve workshops          

“Met dit project willen we de symptomen van mentale vermoeidheid en stress-gerelateerde aandoeningen (burn-out) bij werknemers reduceren door natuur-gebaseerde activiteiten tijdens de werkuren aan te bieden”, vertelt Michelle Plusquin (CMK). “Een vijftigtal personeelsleden van de Provincie Limburg doen mee aan dit project en worden door ons opgevolgd. Eén helft van hen als controlegroep, de andere helft neemt in groepjes van acht personen deel aan activiteiten zoals een kruiden-en zintuigenwandeling en aan twee creatieve workshops waarmee ze met natuurproducten aan de slag gaan. Voor de activiteit van start gaat, is er ook altijd een half uur stresspreventie onder begeleiding van een psycholoog.”

De link tussen het deelnemen aan de natuuractiviteiten en diverse indicatoren van welzijn worden onderzocht aan de hand van:

  • Een vragenlijst waarbij persoonlijke stressniveaus en mentale en emotioneel welzijn worden geanalyseerd en
  • Objectieve metingen van stress en welzijn (concentratie testen, meten van stresshormoon)

Deze studie zal worden geëvalueerd op basis van een verwachte verhoging van het welzijn.

Verder zal de studie ook de economische effecten hiervan onderzoeken, door onder meer na te gaan of deelnemers productiever zijn na deelname aan de activiteiten.

Presentatie | Stressreductie door natuurbeleving | Prenne 53

Tijd doorbrengen in de natuur heeft een herstellend effect op de geestelijke gezondheid. Dit wees een onderzoek van de UHasselt uit. Heeft het iets te maken met verhoogde fysieke activiteit, het vergroten van sociale contacten, het verminderen van geluids- en luchtverontreinigingsniveaus of het effect van een rustgevende omgeving? In deze presentatie wordt een tipje van de sluier opgelicht.

- Michelle Plusquin, prof. dr. Centrum voor Milieukunde UHasselt

Prenne 53, 12 maart 2020

[bron: UHasselt