Mentorschap en integratie op de werkvloer

Het ESF-project MeMoRe begon in de nasleep van de vluchtelingencrisis van 2015. Het project leidde tot een toolbox om via mentorschap de integratie van medewerkers met een migratie-achtergrond te ondersteunen.

Integratie op de arbeidsmarkt

De afgelopen jaren is het aantal migranten / vluchtelingen in Europa aanzienlijk toegenomen, vooral na de burgeroorlog in Syrië en het aanhoudende conflict in Afrika en het Midden-Oosten. Het wordt daarom steeds belangrijker om medewerkers met een migratieachtergrond succesvol in te schakelen in organisaties. 

Studies hebben aangetoond dat integratie op de arbeidsmarkt een kritische succesfactor is voor de sociale integratie van nieuwkomers in een land. Arbeidsmarktintegratie is echter een uitdaging.

Onderzoek wijst uit dat traditionele arbeidsmarktprogramma's niet altijd goed werken voor vluchtelingen en mensen met een migrantenachtergrond, ondanks de inspanningen van proactieve beleidsmakers op de arbeidsmarkt.

Mentorschap op het werk

In Europa worden programma's voor 'mentoring to work' in toenemende mate een oplossing hiervoor. Het transnationale consortium vroeg transnationaal ESF-project (MeMoRe) aan om onderzoek te doen naar succesvolle mentoringprogramma's voor nieuwkomers.

Toolbox mentor-naar-werk 

In het kader van het project werd een toolbox ontwikkeld die helpt bij het begeleiden van organisaties om na te denken over hoe ze duurzamer kunnen worden en een meer sociaal-ondernemende aanpak kunnen hanteren.

De toolbox bevat 15 onderwerpen die organisaties begeleiden bij de ontwikkeling van een beter ontwerp van de mentor-naar-werk-organisatie.

Meer informatie

  • Download de toolbox van MeMoRe 
  • Ben jij 50+ en klaar voor mentorschap? Dan is duoforajob misschien iets voor jou! 
  • Hoe ga je het best om met interculturele diversiteit op het werk? Bekijk de video