Coronacrisis: stijgend aantal ongevallen met chemische producten

Door de coronacrisis hebben we meer dan ooit chemische huishoudproducten zoals schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen in huis. Daardoor is ook het aantal ongevallen de laatste maanden fors gestegen.

Lezen voor gebruik

De FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum starten daarom vandaag de campagne "Lezen voor gebruik" om mensen aan te zetten altijd eerst het etiket te lezen, hen bewust te maken van de risico’s en tips te geven over hoe chemische producten veilig te gebruiken.

10 000 ongevallen

Jaarlijks gebeuren er in België ongeveer 10.000 ongevallen met chemische huishoudproducten. Vaak zijn kinderen het slachtoffer en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Door de coronacrisis zitten we meer thuis en hebben we meer bleekwater, handgels en andere ontsmettingsmiddelen in huis. Hierdoor piekt het aantal ongevallen.

Gemiddeld zijn er sinds maart:

  • 5x meer ongevallen met handgels (in totaal 1003 oproepen)
  • 3x meer ongevallen met andere ontsmettingsmiddelen (in totaal 565 oproepen)
  • 2x meer ongevallen met bleekwater (in totaal 1024 oproepen)
  • ​een kwart meer ongevallen met essentiële oliën (in totaal 595 oproepen)

Campagne

Via radiospots en een (sociale) mediacampagne willen de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum tonen hoe je ongevallen met chemische producten kan vermijden. Op www.lezenvoorgebruik.be(externe link) staan voorzorgsmaatregelen, de gevaarsymbolen en hun betekenis en een reeks animatiefilmpjes die herkenbare thuissituaties in beeld brengen. De Brochure LEZEN VOOR GEBRUIK(externe link) staat vol praktische tips over hoe ongevallen te vermijden! Bestellen via 02 524 97 97 of info@health.fgov.be(link stuurt een e-mail)

Alcoholgel

Sinds de coronacrisis zijn alcoholhoudende handgels overal aanwezig. Door het hoge alcoholgehalte (>70%) kan zelfs een kleine inname al tot een ernstige vergiftiging leiden, zeker bij kinderen. Ook contact met de ogen moet je vermijden. Laat kinderen enkel onder toezicht van een volwassene alcoholgel gebruiken.

Bleekwater

Ook bleekwater (javel) zorgt voor heel wat ongevallen in huis. Meng bleekwater of toiletreiniger nooit met andere producten. Er kunnen giftige dampen ontstaan.

"Doe-het-zelvers" gevaarlijkst

De meest ernstige ongevallen gebeuren met producten voor doe-het-zelvers zoals ontstoppers, lijmverwijderaars, white spirit, zoutzuur en sterke ontkalkers. In samenwerking met het doe-het-zelfplatform Dobbit is ook een videochat beschikbaar waar klussers doe-het-zelf tips en advies krijgen o.a. over het veilig gebruik van gevaarlijke producten.

3 tips

Deze drie eenvoudige tips helpen je veilig om te gaan met chemische huishoudproducten:

  1. Bewaar chemische huishoudproducten steeds buiten het bereik van kinderen.
  2. Sluit ze na elk gebruik onmiddellijk goed af.
  3. ​En … lees altijd het etiket aandachtig voor gebruik!

Meer informatie