Arbeidsinspectie gaat meer controleren op het naleven van telewerk

De Arbeidsinspectie gaat meer controleren op het naleven van telewerk. Dat zei Geert De Poorter, de voorzitter van het directiecomité van de FOD Werkgelegenheid in "De ochtend" op Radio 1.

Op 9 november 2020 was er ook al een persconferentie met de Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne waar de cijfers werden meegedeeld.

Inspecties en inbreuken

Tussen 23 maart en 4 december werden al meer dan 20.400 bedrijven bezocht. Bij bijna 9.500 ondernemingen werden inbreuken op de coronaregels vastgesteld. FOD WASO heeft ongeveer een 500-tal arbeidsinspecteurs die ze dagelijks de baan op sturen. Samen met de collega's van de andere inspectiediensten is dat ongeveer een duizend inspecteurs die iedere dag controles doen.

De filedrukte neemt toe, het aantal verplaatsingen neemt toe, dus is het aan de Arbeidsinspectie om meer inspecties te gaan doen en het telewerk beter te gaan controleren. De Minister heeft de dag ervoor de Arbeidsinspectie gevraagd om de inspecties op te voeren.

"Wij controleren de politiek van de bedrijven", zegt De Poorter. "Welke strategie hanteren ze, zodat de functies die het toelaten om te kunnen telewerken dat ook effectief doen. Wij gaan natuurlijk niet bij de mensen thuis gaan binnenvallen. Dat recht hebben wij niet. Dat mogen wij ook niet doen. Laat dat klaar en duidelijk zijn. Maar wij gaan wel optreden als er klachten zijn en wij doen willekeurige inspecties waarbij we nagaan welke functies in het bedrijf zich lenen tot telewerk en dan checken we aan de hand van personeelsaanwezigheidslijsten of dat die medewerkers effectief thuiswerken."

Social distancing

Afstand houden is nog altijd een van de grootste problemen op de werkvloer. Ook verluchting is cruciaal. Ventilatiesystemen aanpassen is niet zo eenvoudig en kost ook heel veel tijd en geld.

Uit de cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat bedrijven waar het meeste inbreuken werden vastgesteld zich bevinden in de bouwsector, de horeca en de dienstensector. Wie de maatregelen schendt kan een waarschuwing krijgen, maar er kunnen ook gerechtelijke stappen ondernomen worden. Als de veiligheid echt niet gegarandeerd kan worden, wordt het bedrijf tijdelijk gesloten. Werknemers die zich onveilig voelen op het werk kunnen dat ook melden aan de Arbeidsinspectie.

Meer informatie

  • Handhaving coronamaatregelen in bedrijven | Prebes
  • Pierre Yves Dermagne souhaite davantage de contrôles | Lesoir
  • Controles op telewerk en coronamaatregelen op het werk | VRT