Vaccins veilig van het laboratorium naar de bovenarm (deel 2)

Het veilig opslaan, transporteren en verdelen van het coronavaccin is momenteel van cruciaal belang. In een aantal Prebesberichten zullen deelaspecten van deze strijd tegen de tijd van het laboratorium naar onze bovenarm gepubliceerd worden. Deze berichten zijn gebaseerd op een bericht van BeSWIC. Deel 2 staat in het teken van de goedkeuring van vaccins, het vaccineren en sensibiliseren.

Goedkeuring

Vooraleer de naald in het lichaam van de te vaccineren persoon terecht komt, moeten alle benodigde elementen beschikbaar zijn. Dus niet enkel de vaccins, maar ook het voorbereiden van de vaccins met oa een adjuvans, de injectienaalden, het personeel om het vaccin toe te dienen, de te vaccineren personen (volgens een bepaalde strategie) zelf en de locaties waar in grote hoeveelheden personen gevaccineerd kunnen worden. Maar eerst moeten de vaccins ook nog goedgekeurd worden.

Europees geneesmiddelenagentschap (EGA)

Pfizer en Moderna hebben bij het EGA een voorlopige marketing aanvraag ingediend. Dit is te lezen in volgende berichten:

Op 29 december 2020 zou het EGA een uitspraak doen over deze voorlopige marketing.

Het proces van medicijnen op de markt te brengen houdt heel wat in, zoals in dit overzicht duidelijk wordt:

Op 11 december 2020 is er op EGA een live webinar (zonder voorinschrijving) over het ontwikkelen en toelaten van veilige en effectieve covid-vaccins.

Bestelde vaccins

In deze pandemie worden nu al vaccins geproduceerd, ook al hebben ze nog geen formele goedkeuring gekregen. Wil men immers vele honderden miljoen tot zelfs miljarden dosis beschikbaar hebben tegen eind 2021, dan moet men nu al produceren.

Diverse landen hebben bovendien al ingetekend op (en betaald voor) diverse vaccins, zonder dat de goedkeuring ondertussen is gekomen. Dit is een logische strategie in het geval van een pandemie. Op 25 november 2020 had Europa al met 6 farmareuzen een contract getekend. Dit is te lezen in dit bericht.

België heeft bij 4 farmareuzen al voor meer dan 20 miljoen vaccins besteld via het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Sommige vaccins moeten 2 keer toegediend worden met een tussenperiode van 4 weken.

Op een webinar van de interne bedrijfsartsen van 4 december 2020 werd vermeld dat de rijkste landen met 1 miljard inwoners ondertussen 2.6 miljard dosissen had besteld bij farmareuzen en dat de 4 miljard armste landen 0.8 miljard dosissen had besteld. De covidvaccins voor deze arme landen worden beheerd via een COVAX samenwerking. Lees hierover volgende berichten:

Vaccinatiestrategie

Nu de eerste vaccins zijn geleverd en zelfs in Rusland de eerste vaccinatie met het Sputnikvaccin is gebeurd, rollen de landen hun vaccinatiestrategie uit. België maakte deze op 3 december bekend. De ambitie is op 5 januari 2021 klaar te zijn om van start te gaan met het vaccineren.

Terwijl het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten instaat voor de aankoop en distributie, wordt de vaccintoediening op het terrein georganiseerd door de deelstaten.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fase 1a, 1b en 2. In Fase Ia zijn de prioritaire doelgroepen de woonzorgcentra (bewoners en personeel), gevolgd door andere zorginstellingen, en de zorgprofessionals.

De vaccinatiestrategie kan van land tot land verschillen. Zo zullen in China eerst de economisch productieve mensen gevaccineerd worden. Ook de strategie van Rusland is anders. Bekijk de vaccinatiestrategie van de omliggende landen:

Sensibilisatie

Nu komt het erop aan dat de vaccinproducenten informatie geven via allerlei kanalen over hoe men vaccins moet voorbereiden en hoe toedienen aan de patiënten.

Ook het voorzien van transparante informatie over de vaccins en de voor- en nadelen van vaccineren illustreren is van groot belang.  

Op de website van de Universiteit Vlaanderen kunnen verschillende educatieve video’s gevonden worden over covid en de vaccins.

Registratie

Het is belangrijk dat ook de vaccinaties geregistreerd worden. Zeker als men twee dosissen nodig heeft. Bovendien mogen geen 2 verschillende types vaccins bij dezelfde persoon (indien er 2 dosissen nodig zijn) toegepast of verwisseld worden. In Vlaanderen wordt dit geregistreerd in Vaccinnet. Voor Brussel en Wallonië worden oplossingen gezocht door een upgrade met vaccinnetplus.

Meer informatie

Deel 1 Vaccins: veilig van het laboratorium naar de bovenarm

[bron: BeSWIC]