Wat met verzekeringen bij het telewerken?

Wat als je een ongeval krijgt tijdens het telewerken, of als je materiaal beschadigd raakt of gestolen wordt? Ben je verzekerd tijdens het telewerken?

Wat als je een ongeval krijgt tijdens het telewerken?

Of het nu gaat om structureel telewerk of occasioneel telewerk, je bent als werknemer gedekt tegen een arbeidsongeval als het ongeval plaatsvindt tijdens en door het feit van de uitvoering van je werk. Dat geldt ook voor verplicht telewerk tijdens een crisis, zoals de Covid-19-crisis.

Als telewerker moet je dus onder het gezag staan van je werkgever en je arbeidsovereenkomst uitvoeren wanneer het ongeval zich voordoet. De werknemer en de werkgever leggen de plaats en de uren van het telewerk in onderling overleg vast. Doet het ongeval zich voor op deze plaats en binnen deze uren, dan wordt het ongeval geacht zich te hebben voorgedaan tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Ontbreekt een dergelijke vermelding, dan geldt het vermoeden dat de telewerker in zijn woonplaats werkt of op de plaats(en) waar hij gewoonlijk telewerkt, en tijdens de werkuren die de telewerker zou moeten presteren indien hij in de lokalen van de werkgever zou zijn tewerkgesteld.

Een ongeval dat zich voordoet buiten de overeengekomen plaatsen en uren kan worden erkend als arbeidsongeval, maar in dat geval ligt de bewijslast (om aan te tonen dat het ongeval zich voordeed tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst) bij het slachtoffer.

Kan je nog een arbeidswegongeval hebben?

Hoewel je thuis werkt, kan je ook een arbeidswegongeval hebben. Je bent gedekt voor de reisweg van en naar school of de dagopvang. En ook voor de verplaatsing naar en van huis naar de plaats waar je je maaltijd neemt of krijgt.

Let wel, om als zodanig te worden beschouwd, moet een arbeidsongeval plaatsvinden in het kader van de uitvoering van het werk. Wanneer je bijvoorbeeld op je dak klimt of andere dingen doet die niets met je werk te maken hebben, ben je dus niet gedekt.

Wanneer je een ongeval hebt, dan kan je dit best onmiddellijk melden bij je werkgever.

Wat als je materiaal beschadigd raakt?

Bij beschadiging van het materiaal dat je ter beschikking hebt, draagt je werkgever deze kosten. Behalve als je een zware fout begaat of als er kwaad opzet in het spel is.

In geval van beschadiging door derden (bijvoorbeeld je kinderen) moet je alle informatie aan je werkgever doorgeven. Zo kan hij een schadevergoeding verkrijgen. Je kunt dan eventueel je familiale verzekering aanspreken.

Wat doe je bij verlies of diefstal?

Laat bij diefstal altijd een proces-verbaal opstellen door de politie. Je bent zelf verantwoordelijk als er sprake is van bedrog, een zware fout of een lichte fout uit gewenning (bijvoorbeeld continu je laptop in een niet-afgesloten wagen laten liggen).

Je rijdt minder met de auto. Wat met je verzekering?

Een van de gevolgen van telewerken is dat je je auto misschien veel meer aan de kant laat. Winkelen gebeurt ook veel meer lokaal, te voet of met de fiets. Daarom kan je misschien overwegen om een verzekering te nemen die rekening houdt met het aantal kilometers dat je rijdt.

Wat met je brandverzekering tijdens het telewerken?

Voor je brandverzekeringspolis verandert er helemaal niets wanneer je telewerkt. Die blijft voluit dekking bieden.

Meer informatie

[Bron: Assuralia]