Geen CE markeringen op ladders, (rol)steigers, waarom niet?

Geen CE markeringen op ladders, (rol)steigers, waarom niet? Ik dacht dat alles wat in Europa wordt verkocht een CE label moet dragen?

Hardnekkig misverstand

In het veiligheidswereldje blijft er één hardnekkig misverstand de ronde doen namelijk dat ladders, rolstellingen en stellingen moeten voorzien zijn van CE-markering. Dit is niet waar

Voor deze arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte bestaat/bestaan er geen economische richtlijn(en) met specifieke technische eisen voor hun bouw en goedkeuring.

Wanneer dan wel een CE markering?

De CE-markering die op veel producten te vinden is, geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte. Door het aanbrengen van de CE-markering op producten geeft de fabrikant aan dat zijn product in overeenstemming met de Europese economische regelgeving.

CE-markering is enkel van toepassing op ‘specifieke’ producten waarvoor er ‘specifieke’ economische richtlijnen bestaan, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, machines, elektrische materieel. Maar de lijst is veel langer

Eisen voor ladders of steigers?

Kan je dan geen eisen stellen aan ladders of steigers bij je leverancier ?

Natuurlijk wel. Je kan eisen dat een ladder voldoet aan de EN 131 en rolsteigers aan de EN 1004. Maar let op, het is iets ingewikkelder dan dat. Want de EN 131 bestaat uit een reeks van 8 normen, elk voor een ander soort ladder. En normen krijgen regelmatig een update, zoals recent deze voor rolsteigers, de EN 1004.

Meer informatie

Wil je meer weten of de juiste norm of richtlijn voor mijn arbeidsmiddel? Contacteer dan ORA Group en vraag de ORA paper CE op ladders aan, geschreven door Franky De Witte.

Mail hiervoor naar info@oragroup.be