Nieuw infopunt geïntegreerd welzijnsbeleid

Een geïntegreerd welzijnsbeleid combineert maatregelen, programma’s en activiteiten om werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s te voorkomen, en om het welzijn en de gezondheid van de werknemer in al zijn aspecten te verbeteren.

Waarom een geïntegreerd welzijnsbeleid?

Werkgevers krijgen te maken met een aantal uitdagingen en trends. Een geïntegreerd welzijnsbeleid helpt om met deze uitdagingen om te gaan.

  • Mede als gevolg van de coronacrisis wordt welzijn op het werk een topprioriteit van werkgevers. Sollicitanten en (toekomstige) werknemers verwachten ook aandacht voor welzijn en gezondheid.
  • Diversiteit en inclusie staan steeds hoger op de agenda. Het wordt een onderdeel van 'employer branding'
  • Tal van organisaties bouwen aan een duurzaamheidsstrategie. Ze beheren hiermee de impact van hun activiteiten op de mens binnen en buiten de organisatie (people) en op het milieu (planet)
  • Digitalisering brengt heel wat veranderprocessen met zich mee.
  • Organisaties worden geconfronteerd met de evenwichtsoefening tussen fysiek en virtueel werken en leidinggeven op afstand.
  • Omwille van de ‘war on talent’ proberen werkgevers werknemers vast te houden met een retentiebeleid. Een retentiebeleid moet werknemers motiveren en aan de organisatie binden.

Thematische ondersteuning

Op de website vind je onder meer een overzicht van waar je terecht kan voor bepaalde thematieken. 

Over het infopunt  

Het infopunt is het resultaat van een samenwerking tussen KU Leuven, IDEWE, Gezond Leven en VAD. Het werd ontwikkeld samen met een reflectiegroep, bestaande uit belangrijke actoren actief op het Vlaams en regionaal niveau.