Nieuwe campagne tegen zelfdoding richt zich op mannen

Mannen zoeken nog te weinig hulp als ze met donkere gedachten rondlopen. De nieuwe campagne “Kom uit je kop” van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie wil dit uit taboesfeer halen. Zowel mannen als hun omgeving worden aangemoedigd om "uit hun kop" te komen en hulp te zoeken bij psychische problemen en zelfmoordgedachten

Zelfdoding bij mannen

Zelfmoord bij mannen is en blijft een heel groot probleem in Vlaanderen. Bij mannen tussen 15 en 54 jaar is het de eerste doodsoorzaak. Het probleem is ook veel groter dan bij vrouwen: in Vlaanderen sterven drie keer zoveel mannen als vrouwen door zelfdoding. 

Waarom meer mannen?

Het hogere zelfmoordcijfer bij mannen heeft een aantal oorzaken. Het gaat om een samenspel van verschillende factoren.

  • Een belangrijke factor is het feit dat mannen - meer dan vrouwen - binnenvetters zijn en dus minder snel naar buiten komen met hun problemen. 
  • Dat komt omdat mannen - alweer in vergelijking met vrouwen - gemiddeld gezien meer sociaal geïsoleerd zijn: ze hebben een minder goed sociaal netwerk en/of hebben veel vaker het gevoel dat zij in hun netwerk niet terecht kunnen met hun problemen. 
  • Voor een vrouw is het in het algemeen ook veel meer aanvaard dat je praat over je problemen en professionele hulp zoekt bij een psycholoog.  
  • Bovendien gaat gemiddeld de man ook slechter om met financiële tegenslagen (denk aan een echtscheiding of ontslag) omdat het stereotype nog hard leeft dat je als man financieel zelfvoorzienend moet zijn.

Campagne

Omdat mannen minder snel praten over hun mentale problemen en minder snel hulp zoeken, lanceert het VLESP nu een campagne onder de slogan "kom uit je kop. Met de campagne wil VLESP een duidelijk signaal geven dat ook mannen kwetsbaar kunnen zijn. Ook de omgeving wordt aangesproken om het op te merken als  het bij een man moeilijker gaat en moedigt aan een stap te zetten om daarover het gesprek aan te gaan.

  • Op de campagnewebsite Kom uit je kop vind je informatie, filmpjes en getuigenissen

Meer informatie

Bron: VRT