Ongevallen met chloorgas

Op 27 juni 2022 kwamen in de Jordaanse havenstad Aqaba zeker twaalf mensen om bij een ongeval met een container met chloorgas. 250 mensen raakten gewond. Ook in België vinden er regelmatig nog arbeidsongevallen plaats door een accidentele blootstelling aan chloorgas

Het ongeval

Een container met 25 ton chloorgas moest per schip vervoerd worden. Toen een kraan de container op het schip probeerde te plaatsen, stortte de container naar beneden en meteen kwam een grote gele gifwolk vrij. 

Wat is chloor?

Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas met een typische, irriterende geur. Het wordt als vloeistof in aangepaste containers getransporteerd. Het kent vele toepassingen o.a. als bleekmiddel in de papierindustrie, als chemisch reagens in verschillende productieprocessen, als desinfectans in drinkwater en zwembaden. 

Schadelijke gevolgen

Inademen van chloor tast het luchtwegepitheel aan. De symptomen kunnen gaan van irritatie van de ogen, de neus en de keel, pijn ter hoogte van de bovenste luchtwegen bij ademen, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken, tot zelfs zeer ernstige verschijnselen zoals cyanose, glottisoedeem en larynxspasmen. De eerste tekens verschijnen enkele minuten na de inhalatie. Een eenmalige blootstelling aan chloordamp kan ernstige gevolgen hebben zowel op korte als op lange termijn en moet steeds ernstig worden genomen. 

Eerste hulp

De eerste hulpmaatregelen bestaan uit het evacueren naar een plaats met frisse lucht en het slachtoffer laten rusten. Zo nodig kan zuurstof worden toegediend en een bronchodilatator worden gegeven (betamimeticum zoals salbutamol). Een snelle interventie door gespecialiseerde hulpdiensten is aangewezen. Bij twijfel kan ook het Antigifcentrum gecontacteerd worden.

Meer informatie

Bron: Edelhart Kempeneers