Mentaal welzijn op het werk: toekenning van subsidies voor de uitvoering van projecten voor zelfstandigen

De ministerraad keurde een ontwerp van koninklijk besluit goed tot toekenning van subsidies voor de uitvoering van projecten voor zelfstandigen in het kader van het federaal actieplan “Mentaal welzijn op het werk”.

Het ontwerp geeft uitvoering aan fase 2 van het federaal actieplan voor de preventie van psychosociale risico’s i.v.m. de activiteiten van zelfstandigen.

Het ontwerp voorziet in de toekenning van een subsidie voor de volgende drie projecten, geselecteerd in 2022 en 2023:

  1. Gezond ondernemen | Acerta sociaal verzekeringsfonds: met dit project wil men de zelfstandige sensibiliseren over de risico’s van langdurige stress, psychosociale belasting en financiële zorgen. . Aansluitend hierop kan hij deze risicofactoren gericht aanpakken via een e-learningplatform, actieve workshops en online advies
     
  2. Icarus | UCM National: de bedoeling van dit project is de Franstalige zelfstandigen uit te nodigen om zich via conferenties, workshops, tests, het delen van goede praktijken en gekalibreerde individuele ondersteuningssessies te wapenen tegen de psychosociale risico’s die hun job met zich meebrengt.
     
  3. Samen sterker ondernemen | Liantis sociaal verzekeringsfonds: dit project bouwt voort op de conclusies die Liantis trok uit het eerdere project “De veerkrachtige zelfstandige” en beoogt zelfstandige ondernemers proactief te sensibiliseren, te informeren en te adviseren over mentale risico’s, op vier stressvolle sleutelmomenten in hun loopbaan.
     

Meer informatie

 

Bron: FOD